Men för att alla människor verkligen ska stanna hemma vid sjukdom, undvika resor och hålla avstånd till andra krävs också att situationens allvar betonas. Trots att både statsministern och kungen talade allvar med folket inför påskhelgen, vilket också gjorde att de allra flesta ställde in långa resor, finns det tecken på att människors oro för smittspridningen minskar.
I en debattartikel i DN (9/4) förklarar Anders Lindholm, senior advisor på Demoskop, att företagets mätningar visar på en minskad oro, och att det leder till mindre benägenhet att följa uppmaningarna. Något så enkelt som soligt väder efter några veckor i isolering kan vara tillräckligt för att människor ska se uppoffringen att stanna inne som alltför stor.
Viljan att ta vara på varje solig dag är onekligen stark. Medan det alltid kommer fler högtider vet man i Sverige aldrig vilken vacker dag som kan vara den sista. Därför var det också många som så snart solen och värmen var framme ville vara ute och umgås. Det krävdes särskilda uppmaningar för att många krogar skulle säkra avståndet mellan sina gäster, som uppenbarligen inte själva avskräcktes av den möjliga smittspridningen.
Statsminister Stefan Löfven (S) har knappast varit otydlig vad gäller uppmaningar om allvaret i situationen. Men den myndighet som är specialiserad på krishantering, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har varit förvånansvärt osynlig.
Detta trots att MSB har som uppdrag att bidra just till att människor ”aktivt och uthålligt vill medverka till att bromsa smittspridningen”. Att vara med på den dagliga pressträffen med Folkhälsomyndigheten och informera genom hemsidan Krisinformation.se har uppenbarligen inte varit tillräckligt för att understryka allvaret hos många. En förklaring kan vara att myndigheten inte började sprida information på bred front, i tidningar, tv och radio, förrän i början av april.
Inte heller den mer handfasta verksamheten har fungerat väl för MSB. Enligt uppgifter till DN (8/4) upplevs myndigheten som en bromskloss i arbetet att samordna erbjudanden om hjälp till vården. Flera företag som velat bidra med skyddsutrustning ska ha blivit så frustrerade att de i stället började leverera till andra länder. Det är oerhört allvarligt med tanke på den brist som råder i Sverige, och stärker knappast allmänhetens respekt för MSB:s information.
Den naturliga uppföljningen av broschyren Om krisen eller kriget kommer, som skickades ut till brevlådorna 2018, är att MSB också markerar allvaret när en kris faktiskt sker. Det kommer alltid att finnas människor som ändå inte följer restriktioner, men MSB bör åtminstone kunna inskärpa allvaret hos de som lyssnar.