Moderaterna tar kommunernas parti

Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende för asylsökande, den så kallade EBO-lagen. Det kan vara ett uttryck för att partiet börjar lyssna allt mer på kommunerna. Åtgärden har krävts i åratal.

Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende för asylsökande, den så kallade EBO-lagen.

Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende för asylsökande, den så kallade EBO-lagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-11-13 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

På tisdagsförmiddagen kallade Moderaterna till pressträff i riksdagen. Partiledaren Ulf Kristersson och partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard tog emot i ett halvfullt pressrum. Beskedet var klart – avskaffa EBO. Moderaterna vill därmed gå längre än partierna bakom Januariöverenskommelsen, som enades om att kommunerna ska ges möjlighet att begränsa EBO i områden med socioekonomiska utmaningar.

M-förslaget syftar till att lösa problemen med segregation och utanförskap som är särskilt märkbara på en del orter. Att asylsökande kan välja om de vill bosätta sig hos släkt eller vänner, i stället för på de boenden som Migrationsverket tillhandahåller, framstår som en sympatisk tanke. Och ekonomiskt smart. I realiteten har det dock visat sig leda till en rad besvär.

Trångboddhet, segregation och sociala bekymmer är något som har följt med EBO-lagen. Genom den har personer utan möjlighet till jobb eller försörjning kunnat bosätta sig i ett område, där utanförskapet redan är stort. Dessutom finns en ordningsmässig dimension som talar emot EBO – om asylsökande bor utanför Migrationsverkets anläggningar eller anvisade bostäder lär de ha enklare att avvika om de saknar skäl till att få stanna i landet.

Problemen med EBO har länge varit påtalade av kommuner runt om i landet. En stor kritiker av systemet redan för 15 år sedan var den tidigare kommunstyrelseordföranden i Malmö, Ilmar Reepalu (S).

Moderatledaren Ulf Kristersson vittnade även under tisdagens pressträff om att han såg problemet för tio år sedan, när han var borgarråd i Stockholms stad. Men först nu verkar tiden vara mogen för en förändring. Kristersson beskrev vidare hur EBO-lagen formats av en idealiserad tanke som var feltänkt från början.

Det verkar som att Moderaterna på allvar har lämnat de idealiserade föreställningar som länge har fått styra i det migrations- och integrationspolitiska komplexet. Kristersson påtalade att Sverige måste ha koll på vilka som kommer in i landet.

En annan förskjutning inom Moderaterna, som möjligen kan skönjas i och med förslaget om att avskaffa EBO, är att partiledningen influeras mer av kommunerna. Moderaterna som har varit ett centralt riktat maktparti ändrar i så fall form. Nu drivs frågor som är viktiga i den kommunala verkligheten. Samtidigt kan en sådan förändring vara naturlig.

Efter valet fick Moderaterna högst begränsat inflytande över det nationella styret, men i många kommuner och regioner är partiet den dominerande kraften. Särskilt utanför storstäderna har Moderaterna märkt en positiv trend. Det är i det ljuset som Moderaterna tar kommunernas parti.