Moderat paroll diskuterar värderingar

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer var tydlig med att ”lika för alla” gäller spelreglerna. Inte lika utfall eller lika resultat.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer var tydlig med att ”lika för alla” gäller spelreglerna. Inte lika utfall eller lika resultat.

Foto: Thomas Johansson/TT

Ledare2018-05-19 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Under Moderaternas valkonvent presenterades grunden för partiets valkampanj: ”Lika för alla. Rättigheter. Skyldigheter. Möjligheter.” Parollen är tänkt att tilltala den egna rörelsen såväl som en bredare väljarkår. Möjligen försöker Moderaterna även detta val lägga sig nära vänsterns budskap. En mer positiv tolkning är att de vill vrida rättvisebegreppet ur händerna på vänstern. Hur som helst skapar den en pedagogisk utmaning att förklara vad som skiljer Moderaterna från övriga partier.

Att alla ska ha lika rättigheter och skyldigheter är traditionell borgerlig politik. Inte bara att alla är lika inför lagen. Utan också att regelverk och beslut inte ska sikta in sig på enskilda grupper. Särlösningar såsom kvotering och identitetspolitik ska undvikas.

I kommunen finns en del att lära av detta. Beslut som gynnar enskilda organisationer och personer framför andra är allt för ofta Moderaternas politik. Utan hänsyn till befintliga policies och regelverk, vilka utformas för att gälla lika för alla.

Den pedagogiska utmaningen blir värre vad gäller ”lika möjligheter”. När partisekreteraren Gunnar Strömmer presenterade budskapet var han tydlig med att ”lika för alla” gäller spelreglerna. Inte lika utfall eller lika resultat, som ofta är vänsterns budskap i rättvisefrågan. Alla människor har olika förutsättningar på olika områden. Alla kan inte bli vad de vill. Men alla ska få möjlighet att använda sina styrkor och nå sin potential. Det är en kärna i den moderata politiken. De lokala partifunktionärerna har dock en diger uppgift i att förmedla hur ”lika för alla” skiljer sig politiskt från andra partier.

En ännu större utmaning på lokal nivå är att förmedla moderata värderingar till väljarna. Partisekreteraren betonade vikten av värderingar i sitt tal. ”I den kommande valrörelsen vill vi lyfta fram värderingarna. Vi ska inte bara berätta vad vi vill göra utan också varför. Vad som är poängen med allt. Vad som är helheten och den längre färdriktningen i alla våra förslag.” Han talade om att grunden i den moderata politiken är viljan att frigöra människor, öppna upp samhället, ersätta vanmakt med egenmakt.

Den tydlighet som ledningen visade kring värderingarna är en förutsättning för att de ska nå ut till väljarna. Men det avgörs av de valarbetare ute i kommunerna som gör en stor del av jobbet. Värderingar har varit en tämligen frånvarande del av den lokala moderata politiken. Ofta kryssar man sig fram mellan olika beslut och förslag, och ger lite olika argument från gång till gång. Det gör det svårt för en utomstående betraktare att se vilka värderingar som styr politiken.

Med Gunnar Strömmers ord: ”Värderingar är grunden till allt. De är förutsättningen för bra kompromisser. Utan värderingar blir man vilsen. Då kan man inte dra gränser eller undvika att göra sådant man inte tänkt sig.”

En lokal moderat valrörelse är ett utmärkt tillfälle att börja tala om värderingar. Och förklara hur politiska förslag och beslut hänger ihop med dessa värderingar. Inte minst på lokal nivå.