Ministern visade att regler behövs

Julens stora nyhet blev att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ertappades med att gå på julrean i ett shoppingcenter.

Ledare2020-12-29 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Händelsen är pinsam för regeringen. Statsminister Stefan Löfven har ju gjort stor sak av att det åligger oss medborgare att se till att trängsel inte uppstår. Och då går alltså en av de ansvariga ministrarna och handlar på julrean. Johanssons förklaring var att han behövde köpa julklappar åt sina föräldrar. 

Vi är nog många som kan tänka oss in i hur Morgan Johansson resonerade. Han tillhör själv ingen riskgrupp, han har ett stressigt jobb och han känner att han försummat sina föräldrar under pandemin. Så varför inte kvickt springa in på julrean? 

Det är detta som visat sig vara problemet med den svenska corona-strategin. Den lägger alltför stort ansvar på oss som individer att hela tiden upprätthålla hög självdiciplin och vara solidariska. Det var ju nämligen inte främst Morgan Johansson som löpte en risk när han gick på julrean. De som riskerar att drabbas av konsekvenserna var äldre, personer ur riskgrupp och de sliter inom vården. 

Här bör man komma ihåg att Morgan Johansson inte har gjort någon formellt fel. Han har brutit mot rekommendationer men inte mot någon lag. Det är det som särskiljer Sverige från andra jämförbara länder. Medan Danmark, Tyskland, Norge och Finland i olika omgångar stängt ned orter, branscher och gränser med tvingande regler har Sverige stannat vid att vädja till medborgarnas försiktighet och hänsyn.

Problemet är förstås att den linjen lämnar stort utrymme för fripassagerare. Sådana som tycker att rekommendationerna gäller för andra men inte för dem själva. Det kan handla om nonchalans, hänsynslöshet, glömska eller att man inte har förstått rekommendationerna. Oavsett anledning blir det riskgrupperna och de vårdanställda som riskerar att få ta konsekvenserna. Sverige har störst spridning och högst andel döda bland jämförbara länder. 

Dagen efter Johanssons shopping meddelade regeringen att en ny forcerad pandemilag ska träda i kraft redan den 10 januari om den godkänns av riksdagen. Lagen ska under en tid ge ökade och långtgående befogenheter för regeringen att besluta om tillfälliga nedstängningar av till exempel butiker och köpcentrum. Sådana mindre lockdowns kan göras lokalt och regionalt där smittan finns. Länsstyrelserna blir tillsynsmyndighet. 

Den nya lagen innebär att Sverige ger upp sin egna väg  och anpassar sig till andra länders mer framgångsrika strategi att aktivt försöka hejda smittspridning. Grannländerna lyckades ju faktiskt på ett imponerande sätt att hålla nere smittan och därmed rädda liv. 

Pandemin har visat behovet av att myndigheterna i vissa situationer kan agera mer kraftfullt för att skydda de svagaste mot samhällets mindre hänsynsfulla. Att överlämna ansvaret på var och en har inte räckt. Landets justitieminister har påmint oss om varför tvingande regler ibland behövs.