Beskedet innebär ännu ett tvärt kast i migrationspolitiken, det område som dominerat 2010-talets politiska liv och som konflikten nu kan öka kring igen.
För knappt en månad sedan var det helt andra besked från S. När justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tog emot betänkandet från den parlamentariskt sammansatta kommittén om migrationspolitiken var han övertydlig – Sverige ska inte tillbaka till den gamla generösa migrationspolitiken. Att migrationen har stramats åt har också varit ett mantra för Socialdemokraterna under senare tid. Statsminister Stefan Löfven (S) har försökt trumma ut att Sverige har lagt sig på EU:s miniminivå när det gäller invandring.
Det är som att S vill att alla ska glömma att partiet en gång var pådrivande för en mycket generös migrationspolitik. Att partiet ihärdigt kritiserade många som ifrågasatte de vidöppna dörrarna till ett av världens mest generösa välfärdssystem. Och att S en dag svängde tvärt, när det under migrationskrisen på allvar började talas om att viktiga samhällsfunktioner skulle braka samman.
Men nu var det dags igen för S att ändra sig. När det redan urvattnade betänkandet från den parlamentariska kommittén går ut på remiss har S och MP gjort en del tillägg. Det är ett högst märkligt agerande – idén med kommittén var just att det skulle finnas en bred enighet bakom förslaget. Att Miljöpartiet, med sin gränslösa inställning till migration, skulle överpröva alla förslag från regeringsposition ingick inte.
Resultatet är bland annat ett uppluckrat förslag kring att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning. Personer som har varit i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd ska, trots att de inte längre har skyddsskäl, ändå kunna få stanna med hänvisning till att de har etablerat sig.
Dessutom ska kraven för uppehållstillstånd ytterligare sänkas för de 9 000 ensamkommande utan skyddsskäl som fick stanna i Sverige genom den så kallade gymnasielagen. Som Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson (Twitter 8/10) konstaterade innebär det att gymnasielagen har utvecklats till världens konstigaste – och dyraste – college-stipendium. Och i det ljuset bör det ifrågasättas varför svenska skattebetalare ska lägga stora resurser på en grupp män som i 78 procent av fallen har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket (Expressen 18/5 2018).
När Socialdemokraterna återigen viker sig för Miljöpartiet skickas än en gång signalen att svensk migrationspolitik är full av undantag och genvägar, och att skyddsskälen inte spelar så stor roll. Kortsiktigt säkrar överenskommelsen S grepp om makten och en regeringskris undviks. Långsiktigt bäddar S för en ny migrationskris.