Redan i våras fanns det starka tendenser till att de rödgröna verkade försöka maximera statsrådens tid i strålkastarljuset. Talande var en händelse under kulturminister Amanda Linds (MP) så kallade pressbrief om begravningsverksamhet i mitten av maj. Då undrade en luttrad, och möjligen provocerad, politikreporter vad som var syftet med pressträffen. Och på den vägen har det varit.
Regeringen verkar ha lyssnat mest på spinndoktorerna när kommunikationen under coronakrisen har planerats. Och priset för det politiska taktiserande får vi nu, när smittspridningen ökar oroväckande. Nya restriktioner och ändrade regler verkar inte upplevas lika dramatiska som de annars hade gjort. Statsrådens förmanande ord verkar inte riktigt bita, efter många månader av publikfriande utspel med koppling till coronapandemin.
Trots att statsminister Stefan Löfven (S) tre pressträffar i rad har skärpt språket och gett intryck av att vara mer pressad än tidigare verkar det inte riktigt få effekt. Följsamheten är inte som i våras. Därför krävs nu mer av förbud, enligt Löfven.
Under en pressträff på måndagseftermiddagen berättade statsministern om nya planerade åtgärder för att begränsa smittspridningen. Regeringen föreslår nu att max åtta personer ska få delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från den 24 november.
Stefan Löfven påtalade flera gånger under pressträffen att vi lever i en prövningens tid. Att det kommer att bli värre. Att alla ska göra sin plikt för att minska smittspridningen. Och att de åtgärder som nu tas till saknar motstycke i modern tid.
Men regeringens digitala pressträff gav i sig ett taffligt och något illa skött intryck. Alla deltagare var med på länk. Det såg nästan ut som att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson satt hemma. Kameravinkeln på inrikesminister Mikael Damberg (S) var både närgången och ljudet skrapigt. Det gav knappast intryck av den typen av professionalitet som bör prägla kommunikationen från rikets högsta ledning i en allvarstyngd stund.
Visserligen ska det också tas med i ekvationen att en viktig anledning till att många inte tar restriktionerna på allvar i dag är för att det lär finnas en trötthet kring att följa dem. Och sommarens frihet gav mersmak. Men sådant kan aldrig politiken styra över – i motsats till Regeringskansliets kommunikationsstrategi.
Den rödgröna regeringen har kortsiktigt maximerat sitt genomslag i media under coronakrisen. Något som statsminister Stefan Löfven initialt avstod från, då han var ytterst sparsmakad med framträdandena. Men i takt med att andra statsråd syntes alltmer har även Löfven framträtt oftare. Och nu slår strategin att ständigt försöka synas tillbaka, när färre verkar lyssna på regeringen.