Märkligt läge för tillfällig pandemilag

Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag för att begränsa smittspridningen.

Ledare2020-12-10 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Nej, det är inte en återblick till april då just en sådan lag drevs igenom. Den slutade gälla i juni, men i oktober började regeringen förbereda ytterligare en tillfällig lag med nästan exakt samma syfte. Ett utkast till den nya lagen presenterades på onsdagen.

En tydlig poäng med den nya lagen, som föreslås gälla i ett år från och med 15 mars, är att smittskyddsåtgärder ska kunna utformas mer träffsäkert för varje specifik verksamhet. Detta till skillnad från i dag, då regleringar i ordningslagen slår brett mot olika evenemang, samtidigt som det missar exempelvis butiker och kollektivtrafik. Utöver det ska lagen också kunna begränsa antalet personer på allmänna platser, som badstränder och torg. I värsta fall vill regeringen även kunna tvinga butiker eller kollektivtrafik att stänga.

Även om det är positivt att den nya tillfälliga lagen beretts betydligt noggrannare än den förra, uppstår frågan varför den dyker upp i det här skedet i pandemin. Den senaste tillfälliga lagen användes aldrig. Och när den slutade gälla såg inte regeringen någon anledning att börja arbetet med en ny förrän smittspridningen började öka igen i oktober. Regeringen tycks ständigt reagera på det som händer, i stället för att förbereda sig för det som kan hända.

En annan märklig aspekt av den nya tillfälliga lagen är att regeringen på många sätt har sig själv att skylla för att de befintliga restriktionerna inte har fått full effekt. I slutet av oktober, när smittspridningen tydligt ökade, valde regeringen ändå att öppna för evenemang med 300 sittande personer i publiken. Det är inte så konstigt att människor som helst lyssnar på tillåtande signaler tar sådana lättnader som ett okej till att röra sig bland folk.

Kanske blir det så att regeringen får användning av den nya tillfälliga lagen under 2021. Men av allt att döma kommer det snart godkända vaccinet att bli ett betydligt mer effektivt medel mot viruset. Beroende på hur många som vaccinerats, och hur väl det fungerar, lär frågor dessutom uppstå om det är rimligt att införa så kraftfulla åtgärder när betydligt färre kan sprida smittan.

Det ska nämligen mycket till för att rättfärdiga begränsningar av människors möjligheter att vistas på allmän plats, eller göra det svårare att köpa förnödenheter. Kanske hade det varit rimliga åtgärder under hösten, när det inte fanns någon tillfällig lag. Kanske var det därför regeringen plötsligt kom på att det vore en god idé att ta fram en sådan.

Medan den nya tillfälliga lagen har utformats har många fler hunnit insjukna och dö av coronaviruset. Lagstiftning ska inte hastas fram, men just därför behöver den finnas på plats innan behovet uppstår. Regeringen verkade dock ha tankarna på annat håll tills smittspridningen, som väntat, började öka igen.