Lös problemet med islamisterna

Ledare2019-10-22 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Ödet för den tidigare vd:n för Vetenskapsskolan i Göteborg är nu beseglat. Mannen hör till den radikalislamistiska miljön och är en av dem som togs i förvar av Migrationsverket tidigare i år efter att Säkerhetspolisen ansökt om att de ska utvisas. Regeringen har nyligen avslagit alla överklaganden i ärendet. Utvisningsbeslutet ligger fast, det gör dock även bedömningen att utvisningen inte går att genomföra.

Såväl Migrationsverket som Migrationsöverdomstolen och nu regeringen anser därmed att det finns skäl att utvisa mannen. Migrationsöverdomstolen skrev i sitt beslut att han ”har bedrivit sådan verksamhet som utgör fara för rikets säkerhet och att det finns anledning att anta att han kommer att fortsätta verksamheten här”.

Att han inte kan utvisas beror på att han då riskerar att utsättas för förföljelse av myndigheterna i Egypten. Detta lär bli fallet med alla de sex radikala islamisterna som tagits i förvar i år. Frågan är därmed hur Sverige ska agera.

I detta fall har mannen belagts med anmälningsplikt hos Polisen. Det anses vara oproportionerligt att hålla honom fortsatt inlåst eftersom utvisning inte kan antas bli aktuellt inom de kommande månaderna. Detta trots att domstolen skriver att det är sannolikt att han kommer att fortsätta bedriva sin brottsliga verksamhet. 

Men om mannen och hans radikala islamistiska verksamhet faktiskt är ett hot mot rikets säkerhet är det paradoxalt att släppa honom fri. Det är en människa som Sverige aldrig har velat ha något ansvar för utan som tvärtom innebär ett hot mot de människor Sverige har en faktisk och moralisk skyldighet att skydda. Att låta honom gå fri är en kränkning av alla andras rätt till ett tryggt samhälle och ska inte vara ett alternativ. Antingen bör han tas i förvar tills det går att utvisa honom, eller så bör han utvisas ändå.

Inget av scenariona är idealiskt, likväl behöver något göras. Fördelen med det första är att det inte innebär en utvisning. Det vore dock i närheten av ett livslångt frihetsberövande vilket är nog så ingripande och kommer att bli föremål för häftig kritik. Det vore också att lägga väldigt mycket pengar på en person som vill oss och vårt samhälle illa.

Fördelen med att utvisa honom rakt av utan hänsyn till hans eventuella problem i sitt hemland är att saken därmed vore utagerad. Gör detta med honom och de andra radikala islamister som är ett hot mot landet. Förklara för omvärlden att Sverige inte accepterar ett regelsystem som skyddar dessa människor men inte våra egna medborgare från dem, och var beredd att ta vårt straff. För sådant kommer med att bryta mot överenskomna regler – hur dåligt de än må fungera.

Arbeta sedan hårt för att asyl ska sökas utanför EU så att vi inte får hit fler som dem som vi sedan inte kan bli av med. Annars kommer vi att fortsätta fastna i korsningen mellan asylrätt och mänskliga rättigheter på ett sätt som aldrig har varit avsett.

Ta ansvar och skydda befolkningen från de radikala islamisterna.