I en debattartikel i Aftonbladet meddelade partiledaren Annie Lööf att partiet kommer rösta nej till den förlängning av gymnasielagen som Miljöpartiet drivit i regeringen.
Miljöpartiet är förstående nog rasande. Och det är säkerligen också många av de tiotusentals människor som varit engagerade i gruppen ensamkommandes integration i Sverige. Många lär mena att det är Centerpartiet som är cyniskt.
För vad är det egentligen som har förändrats för gruppen ensamkommande som omfattas av gymnasielagen? När Centerpartiet ställde sig bakom den redan då hårt kritiserade lagen i april 2018 sa Annie Lööf att det var på grund av ”medmänskliga skäl”. Gruppen ensamkommande hade rotat sig i det svenska samhället, menade hon.
I sådana fall lär gruppen inte vara mindre rotad idag, över två år senare. De medmänskliga skälen som Centern såg för att låta gruppen ensamkommande stanna har snarast ökat. Pandemin har inverkat negativt på deras möjlighet att slutföra studier och hitta jobb. Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. USA och Nato drar tillbaka trupper och talibanerna dikterar freden.
För ett parti som fortfarande säger sig vilja komma bort från volymmål skulle det inte vara orimligt att se en anledning att förlänga gymnasielagen. Den skada lagen gjort mot principer om rättvis och lika behandling är redan skedd. Man anar därför att Centerpartiets kovändning om gymnasielagen inte alls handlar om de ensamkommande utan om partiets positionering i svensk politik.
Vad som har förändrats de senaste åren är att migrationens negativa effekter blivit mer påtagliga i hela Sverige. Under flyktingkrisen 2015 trodde nog många centerpartister att ökad invandring skulle lösa landsbygdens problem. Nu framstår det snarare som att migrationen håller på att knäcka många landsbygdskommuner.
Kostnaderna för nyanlända som inte kommer in på arbetsmarknaden börjar landa i kommunernas budgetar. Den växande andelen elever med annat modersmål än svenska innebär en stor påfrestning för skolan. Utanförskap, klaner och gängstrider om narkotika är inte längre ett storstadsfenomen. Det finns också i småstäder. En ny dokumentär från SR Kaliber har titeln ”När våldet blev vardag i Värnamo”. I Annie Lööfs eget Värnamo rasar krig med dödsskjutningar och bombdåd mellan flera rivaliserande gäng och familjer.
Det är mot den realpolitiska bakgrunden som Centerpartiets kovändning blir logisk. Partiet har stannat i opinionen på under tio procent. Vill C behålla väljare måste det försöka bli av med bilden av att vara partiet som enträget verkar för mer migration. Vill det kunna ingå i framtida samarbeten med några av de stora statsbärande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, bör det också tona ned migrationsfrågan. Centerpartiet har intresse av att byta position, och då visar sig gruppen ensamkommande väga lätt.