Locka inte med löften om bidrag

Det bästa med Sverige är våra generösa bidrag och välfärdsförmåner.

Ledare2019-10-30 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Ungefär så måste Svenska institutet ha tänkt då hemsidan sweden.se fylldes med innehåll för att locka arbetskraft till Sverige. Det är en rejäl avstickare från arbetslinjen.

Som motvikt mot de höga skatterna nämns fördelar som gratis skola, låga sjukvårdsavgifter och nästan 12 000 kronor per månad i barnbidrag för den som råkar ha med sig sex barn. Utöver det skrivs dessutom att asylsökande och de som olagligt vistas i landet har rätt till akutvård. Varför det nu skulle vara relevant för den som söker arbetstillstånd.

När TV4 frågar Svenska institutets Sverigekommunikationschef om de marknadsförda bidragen är hans ursäkt att det är information om att Sverige är ett välfärdsland (28/10). Och det kan väl gå an i de fall personer som söker arbetstillstånd kan få högkvalificerade jobb med en ordentlig lön. De bidrar både med skattepengar och med efterfrågad kompetens som tillåter företag att växa.

Att det är just de höga skatterna som möjliggör generösa bidrag och förmåner är Svenska institutet dock mindre tydligt med. Gratis skola och flerbarnstillägg beskrivs snarare som en form av bonus för de som väljer att flytta hit. Och visst, för den som kommer med en stor familj och tjänar 13 000 kronor i månaden, vilket krävs för arbetstillstånd, kan välfärdsförmånerna knappast liknas vid något annat än en jackpot. För en liten kostnad i skatt får man tillbaka enormt mycket mer.

Svenska institutet bör vara långt mer tydligt med att välfärden finns där för att vi tillsammans betalar för den. Det omtalade systemet finns inte till för att försörja människor, utan hänger på att alla som kan betalar för sig själva. Men sweden.se sätter också fingret på något som i dagens läge, och inför en avmattande konjunktur, är ohållbara villkor för arbetstillstånd.

Det är definitivt möjligt att försörja sig själv på 13 000 kronor i månaden. Men det är knappast en hållbar inkomst för en flerbarnsfamilj som enligt reglerna får följa med arbetskraftsinvandraren. Det finns således god anledning att se över om det i nuläget ska vara möjligt att få arbetstillstånd för ett lågkvalificerat arbete. Inte minst med tanke på hur många nyanlända i Sverige med låga kvalifikationer som också saknar arbete.

För den som dessutom känner till möjligheten att göra ett så kallat spårbyte är sweden.se inget annat än en reklambroschyr. Den som först söker asyl kan efter nekat uppehållstillstånd byta spår och söka arbetstillstånd för ett jobb med låg lön. Det systemet öppnar både för utnyttjande av arbetskraft och för oärliga asylansökningar från personer som från början har för avsikt att göra ett spårbyte.

Så länge vi vill ha enorma välfärdsförmåner är det inte mer än rimligt att det striktare helhetsgrepp som alltmer präglar asylinvandringen, också inkluderar arbetskraftsinvandring. Förhoppningsvis kan Svenska institutets oavsiktliga parodi på det svenska välfärdssystemet leda till vissa insikter på den politiska nivån.