Partiledaren Nyamko Sabunis linje är att gå till val 2022 som del av ett borgerligt samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.
Liberalernas partiledning har varit öppen med vilka data som ligger till grund för vägvalet. Enligt partiets egna mätningar är en majoritet av de ”säkra” L-väljarna för samarbete med de borgerliga.
Till det kan läggas en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av magasinet Smedjan. Enligt den vill hela sju av tio L-väljare att Liberalerna ingår i en borgerlig regering.
Dessutom finns det enligt denna undersökning potential att växa genom tätare samarbete med M eftersom fyra av tio M-väljare säger sig vara beredda att stödrösta på L. Det är en faktauppgift som borde väga tungt. För hos de moderata sympatisörerna finns en tradition av att stödrösta på mindre borgerliga partier. Det är något som har räddat KD i flera val och skulle kunna rädda L i nästa.
Därtill finns enligt Demoskops siffror möjligheten att locka besvikna centerväljare. En fjärdedel av Centerns väljare tycker nämligen att deras parti hamnat i galen tunna med de rödgröna. Kanske kommer vi snart se avhopp där profilerade landsbygdspolitiker lämnar Centern. Det öppnar möjligheter för L att växa bland frihetlig sinnade på landsbygden.
Om man sedan får tillåta sig att spekulera skulle ett liberalt parti som sällar sig till M och KD inta en intressant position i svensk politik. Det finns stora möjligheter att faktiskt få igenom politik vid ett maktskifte. Moderaterna är ett samarbetsinriktat parti utan några illusioner om att ensamt företräda en majoritet av väljarna. L kan få igenom mycket mer politik i en borgerlig regering än vad C och L kan få igenom i en S-regering. Vi ser redan nu hur C och L:s framgångar i januariöverenskommelsen dras i långbänk och glöms bort i utredningar.
Liberalerna skulle också få en viktig ideologisk uppgift i en borgerlig regering. Väljare som varken vill se Stefan Löfven som statsminister eller ökat inflytande för SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle göra bäst i att rösta på Liberalerna.
Alternativen till L som del i borgerlig regeringsbildning är ett L som ingår i det rödgröna blocket eller som försöker agera självständigt. Att ingå i ett rödgrönt block har inget stöd bland de egna väljarna eller partiets tradition och identitet.
Att vara en självständig och balanserande kraft i mitten kräver ett någorlunda stort antal riksdagsledamöter. Två procents stöd i opinionen ger inte utrymme för en trovärdig mittenposition. Det är också ett alternativ som låter vackert i retoriken, men som i verkligheten skulle innebära en instabil parlamentarisk situation med skiftande majoriteter. Något som få medborgare har intresse av.
Valet för L på söndag står krasst sett mellan att ingå i borgerligt block eller att åka ur riksdagen. Både Löfven och Åkesson skulle föredra det senare.