Det beror på sannolikt på taktiska val. När väljarna får ranka vilka frågor som är viktigast i valrörelsen 2022 kommer skolan först på fjärde plats, efter brottsbekämpning, sjukvård, integration och klimat. Mindre än en fjärdedel av de tillfrågade tycker att skolan ens är en av Sveriges tre största utmaningar, enligt SOM-institutets siffror från i juni.
Men detta avskräcker inte Liberalerna för att gå till offensiven inom skolfrågorna. När Johan Pehrson intervjuades i SR P1:s partiledarutfrågning (11/8) valde han ”fler behöriga lärare i svenska skolan” som den fråga han ansåg enskilt viktigast i årets val.
Det är dock bara en av många punkter på den liberala reformagendan. Partiet vill se mer ämnestimmar i svenska och matematik. Sammanlagt ska skolan utvidgas med runt hundra undervisningstimmar per läsår och terminerna ska förlängas med sammanlagt två veckor. Skolans fokus på kunskap ska förtydligas, idrottsämnets ställning styrkas och fler elever ska få tillgång till traditionella skolböcker. Det är alltså många önskningar på samma gång och som åskådare kan man undra på om skolorna verkligen klarar av fler reformer just nu.
En besvikelse för många lärare var också att L, i stället för att göra om betygssystemet, vill satsa på fortbildning av lärare i betygssättning och bedömning. Som om det var lärarnas kompetens det var fel på, och inte de målrelaterade betygen med märkliga kriterier.
Värt att notera är också att Liberalerna ogärna diskuterar en av de skolfrågor som väljarna tycker är viktigast; nämligen frågan om vinstdrivande friskolebolag. Man avvisar tanken på ett förbud och talar i stället mer generellt om högre krav på alla skolor. Oviljan mot vinster i skolan har ökat över tid och drygt 60 procent av väljarna är nu emot vinstdrivande bolag. Något som ju Socialdemokraterna försöker använda i valet.
Men det finns en annan fråga där opinionen är i otakt med politikerna, men där L är på majoritetens sida. Det är huvudmannafrågan. Mer än 60 procent av svenskarna vill se en statligt styrd skola. Det är en fråga som hittills inte fått gehör hos de stora partierna S och M, men som Liberalerna drivit länge. I det blå regeringsunderlaget skulle det faktiskt kunna bli två mot två i frågan. För även Sverigedemokraterna vill förstatliga skolan.
Hursomhelst måste L ha en eloge för att de så enträget fortsätter att driva skolfrågorna. Dessa är ständigt viktiga – även om de för stunden överskuggas av andra samhällsproblem.