Gotlandbåten har låtit meddela att de behöver 30 miljoner kronor i nytt kapital för att kunna fortsätta med trafiken nästa år. Ekonomin och framtiden diskuteras med kommunen. I detta nya läge gäller att hålla två saker i huvudet samtidigt. Dels att det inte är något konstigt med att bolaget söker nya investerare. Dels att kommunen inte ska vara en sådan.
Entreprenörskap är att gå emot strömmen och vara utsatt för omgivningens tyckande. Allt går inte att räkna ut på förhand och i entreprenörskapet ingår att lösa situationer och problem som uppstår med tiden. Ju mer egensinnig idén är desto fler problem finns att lösa på vägen. Och desto mer ifrågasättande kommer ifrån omgivningen. Ofta är dessa reaktioner både godtyckliga och svartvita. Går det bra betraktas entreprenören som hjälte. Går det för tillfället dåligt kommer snabbt omdömen om skumraskaffärer, fiffel och allmänt tvivelaktiga karaktärsdrag.
För Gotlandsbåten kunde inget vara mer självklart än att söka utökade investeringar. De har tidigare signalerat att det kommer ta ytterligare något år innan de kan hamna på ett nollresultat. Det ett företag gör när det går med förlust, så länge det fortfarande tror att det går att nå lönsamhet, är att försöka få in mer kapital i bolaget.
Men som tidigare konstaterats på ledarplats är kommunen inte rätt person att köpa in sig i ett privat företag. Dels för risken att skattebetalarnas pengar spekuleras bort om inte bolaget lyckas nå lönsamhet. Dels för att det offentliga av konkurrensskäl bör överlåta företagande till den privata sektorn.
Gotlandstrafiken lider förvisso av en snedvriden konkurrens redan idag, i och med att Destination Gotland får statligt stöd på cirka 400 miljoner per år för sin verksamhet. Det är problematiskt och gör utmaningen för Gotlandsbåten ännu större. Men att kommunen går in med skattefinansierat stöd i någon form skulle inte förbättra situationen.
Tvärtom riskerar Gotlandstrafiken att bli ett aldrig mättat slukhål för skattepengar om staten finansierar en aktör på marknaden och kommuner eller regioner finansierar en konkurrerande aktör. (Att kommunen ger bort pengar i bidrag till företaget är olämpligt av samma skäl och här sätter dessutom lagstiftningen upp hinder.)
Personerna bakom Gotlandsbåten förtjänar all heder och respekt för att de tar sig an utmaningen att utöka alternativen för Gotlandsresenärerna. Inte minst förtjänar de respekt från oss i Västervik då vårt näringsliv sannolikt drar nytta av färjelinjen till Visby. Just därför är det privatpersoner, professionella investerare och det lokala näringslivet som bör fundera på hur linjen gör nytta och vad en fortsättning skulle vara värd för dem.
Västerviks kommun bör bidra med ett välmenande och varmt lycka till.