Det finns dock ett problem. Du får inte sälja dem. Förutom till restauranger. Och till de statliga bagerigrossisterna. Men endast till de närmaste. Hur uppskattade dina bakverk än är i landet blir du i praktiken begränsad till att sälja dem i dina hemtrakter.
Men du biter ihop och tänker att om jag inte kan sälja brett får jag sälja desto mer till de trogna kunderna, och bjuda in det lokala kundsegmentet till provsmakningar på bageriet. Men det får du inte heller. Försäljning i bageriet är strängeligen förbjudet. Och några provsmakningar kommer inte på tal förrhttps://vt.se/nyheter/blankaholm/artikel/tuffa-tider-for-smabryggerierna-hittills-har-vi-sysslat-med-ren-valgorenhet-hoppas-pa-gardsforsaljning-vid-e22/rme7yy6lakningar. Men bara med några smulor av varje bakverk…
Det är så verkligheten för mikrobryggerierna ser ut idag. VT rapporterade nyligen om hur ett lokalt bryggeri lagt ned och ytterligare ett slutat försöka sälja produkterna till systembolag och restauranger (VT 19/10). Kommunens största bryggeri, Glabo gårdsbryggeri, kämpar sig fram och delägaren Magnus Öhman berättar om ökade kostnader, begränsande regleringar och hur han ”måste tro på” att gårdsförsäljning kommer tillåtas för att även tro på framtiden.
Det finns inget utbrett motstånd mot gårdsförsäljning, bortsett från de vanliga alkoholmotståndarna och monopolvurmarna. Anledningen till att det aldrig blivit verklighet är att det samtidigt, tyvärr, finns ett utbrett stöd för alkoholmonopolet. Det gör att det kör ihop sig i huvudet på frihetliga politiker.
Och det har inte bara varit en krock i tanken, utan även en möjlig juridisk sådan, där man varit rädd för att ett undantag från alkoholmonopolet skulle riskera att EU tvingar oss att lägga ned Systembolaget. Men den offentliga utredningen som kom häromåret slår fast att denna risk inte existerar, och föreslår att gårdsförsäljning tillåts.
Gårdsförsäljning kommer att påverka svenskarnas drickande i mycket liten skala. Men innebär en stor potential för mikrobryggerier och kan ge bättre möjligheter att leva och verka på landsbygden. Och ge dem rimliga förutsättningar att erbjuda besökarna en helhetsupplevelse, med visningar, provsmakningar och gårdsförsäljning.
Innan valet ville alla borgerliga partier samt SD tillåta gårdsförsäljning. En färdig utredning och en tydlig riksdagsmajoritet alltså. Vad gör kommunens politiker för att se till att kollegorna i riksdagen går från ord till handling?
Och vad gör kommunens politiker för att se till att de kommunala hindren mot gårdsförsäljning och provsmakning, blir så små som möjligt? På Facebook skriver Glabo Gårdsbryggeri att kostnaden för tillstånd för provsmakning kostar 10 000 kronor i kommunen, men är gratis i andra kommuner.
Det går knappt att överskatta potentialen som finns på landsbygden, där de allra flesta mikrobrobryggerier är förlagda. Här finns redan råmaterialet i form av natur, råvaror, mark och byggnader. Här finns redan driftiga personer som förstår sig på företagsamhet utan att behöva gå starta-eget-kurser. De gröna näringarna har fler arbetsställen i kommunen än de typiska besöksnäringarna handel och restaurang tillsammans. Och andelen arbetsställen i de gröna näringarna är dubbelt så stor i kommunen jämfört med riket i stort.
Så när blir landsbygdens besöksnäring lika omhuldad som den i centrum?