Kvalitet viktigare än vinst

Dags sätta stopp. Ilmar Reepalu gjorde en undermålig utredning som nu verkar bli ett dåligt politisk förslag.

Dags sätta stopp. Ilmar Reepalu gjorde en undermålig utredning som nu verkar bli ett dåligt politisk förslag.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2017-08-22 06:05
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Ilmar Reepalus utredning om vinstbegränsning för välfärdsföretag har åter blivit aktuell. Till mångas besvikelse. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att lägga fram ett lagförslag till våren 2018, trots motstånd från en majoritet av riksdagens ledamöter.

Bara några dagar efter att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt konstaterat att förhandlingarna med regeringen varit dåligt skötta kom beskedet att en överenskommelse var klar. Ett lagförslag som begränsar vinster för företag i välfärdssektorn ska först på lagrådsremiss i november, varpå en proposition presenteras för riksdagen i mars 2018. Beslut beräknas vara klart före valet nästa år, vilket skulle kunna innebära en stor förlust i en prestigefråga för S.

Regeringen och Vänsterpartiet kommer att utgå från Reepalus utredning, där sju procent av operativt kapital föreslås utgöra vinsttaket i verksamheter som ofta är personalintensiva och därför har ett lågt operativt kapital. Detta trots att företag inom välfärdssektorn såväl som Svenskt näringsliv, Konkurrensverket och oppositionspartierna varit emot en sådan begränsning ända sedan utredningen blev klar i november 2016. Motargumenten är såväl principiella som praktiska.

Dels är det inte politikers sak att begränsa hur mycket vinst företag får göra, dels blir effekten av ett så lågt vinsttak att välfärdsföretag inte kan göra långsiktiga investeringar. Verksamheter som drivs av kommuner och landsting har alltid skattepengar att luta sig mot om oförutsedda utgifter skulle uppstå. Detsamma gäller inte företagen, som därför måste kunna göra vinster när det går bra, som de kan ta av när de går med förlust. Utan egentliga vinster måste verksamheten istället läggas ned vid minsta motgång, vilket skulle drabba alla de som valt just den aktören.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) försäkrar att regeringen beaktar remissvaren och att den söker en överenskommelse med oppositionspartier för att få igenom förslaget i riksdagen. En kompromiss verkar dock långt borta, vilket ministern själv medger.

I själva verket handlar det om att regeringen och V helt fokuserar på verksamhetsformen, medan oppositionen pekar på kvaliteten. Och den senare har helt rätt – problemet är att vissa skolor och äldreboenden är dåliga, inte att andra tar ut vinst. Att det budskapet inte har nått fram till regeringen beror till stor del på politisk fartblindhet. Enligt deras synsätt är det omöjligt att driva en verksamhet som hjälper människor och samtidigt ta ut vinst. Trots att undersökning på undersökning visar motsatsen.

Lagrådet kommer förhoppningsvis att sälla sig till den stora skara som underkänner vinstbegränsningar för välfärdsföretag. Efter det blir det ännu svårare att få majoritet i riksdagen. Det är inte acceptabelt att lägga ett så undermåligt förslag utifrån en undermålig och hårt kritiserad utredning.