Det finns alltid goda anledningar att köpa svenskt kött. Sveriges lantbruk kännetecknas av god djurhållning, vänlig för både miljö och djur. Lokal konsumtion gynnar dessutom den lokala produktionen såväl som miljön tack vare korta transporter. Nyttan med våra lantbrukare är svåra att överskatta. De försörjer landet med råvaror och livsmedel, och som företagare på landsbygden försörjer de även sig själva och anställda. Hårda nationella krav på lantbruket gör dock att de svenska bönderna har svårt att konkurrera med pris med kött från utlandet.
Nu finns en ytterligare och brådskande anledning till att köpa svenskt kött. Det varma vädret och uteblivet regn har lett till en synnerligen besvärlig torka, inte minst här i Tjust.
Torkan leder till en kraftigt minskad växtlighet, vilket gör att det djurfoder som lantbruket själva producerar inte kommer att räcka till under sommaren och hösten. Många lantbrukare lider redan av brist på foder i ladorna sedan förra året, som också det präglades av torka. När foderbristen är ett faktum tvingas lantbrukarna att planera för att nödslakta sina djur. LRF:s ordförande Palle Borgström uppger till att det kommer råda ett rent krisläge i augusti om torkan fortsätter. Slakterierna märker redan nu att bönderna bokar in slakttider i avsevärt större omfattning än normalt.
Slakterierna måste dock förhålla sig till efterfrågan. Om en ökad slakt inte följs av en ökad efterfrågan går köttet till spillo. De kommer därför inte att öka slakten om inte efterfrågan finns. I det läget finns risken att lantbrukarna inte har möjlighet att skicka djuren till slakt. De måste då avliva dem på plats och betala för att få den hämtade. Att inte få betalt för sina djur blir ett hårt ekonomiskt slag för bonden.
Mycket görs nu för att förbättra läget. Staten tittar på lättnader och dispenser i regelverket. Och krisstöd från EU. Organisationer såsom LRF och Svenskt kött driver nu frågan för att på varje nivå försöka lindra krisen.
Uppmaning till bönderna är att inte agera i panik, även om läget är akut. Tänk rationellt, inventera foderbladet och gör en plan. Djurbestånd kan delas upp, flyttas och nya ytor såsom skogen kan betas.
Andra markägare kan hjälpa till. Västerviks kommun agerar som en god förebild. De har låtit inventera sin mark där det växer gräs som kan användas till djurfoder. De ställer dem nu till förfogande för lantbrukare som behöver foder. Det kan även andra offentliga såväl som privata markägare göra.
Handlare kan i samverkan med lantbrukarorganisationer och slakterier saluföra det svenska köttet i butikerna för att öka försäljningen. Och inte minst kan vi konsumenter hjälpa det svenska lantbruket i en svår tid genom att köpa svenskt kött. När VT nyligen frågade några av kommunens större butiker hade de dock inte märkt av någon ökad efterfrågan på svenskt kött.
Det är hög tid att vara solidarisk med lantbruket. I sommar kan tiden vid grillen bli njutbar, inte bara genom värme och avkoppling, utan av känslan av att göra gott.