Plan- och bygglagen (PBL) finns till för att skapa förutsägbarhet i byggprocesser och för att balansera lagstiftarens nationella krav med lokaldemokratiskt inflytande över den lokala utvecklingen. PBL är också till för att balansera olika intressen, såsom mellan exploatörer och befintliga boenden. För att snabba på utbyggnaden av vindkraften tog man bort prövningen av nya vindkraftsanläggningar mot PBL. För att inte kommunernas inflytande över utvecklingen skulle försvinna infördes istället en kommunal vetorätt i tillståndsprövningen.
Det kommunala vetot finns alltså där av en anledning. Det är värt att påminna om när man hör och ser hur boendemiljön påverkas av vindkraftverkens estetik, ljud, ljus och rörliga skuggor. Regeringen vill nu avskaffa det kommunala vindkraftsvetot. Syftet? Att snabba på vindkraftsutbyggnaden.
En relevant invändning mot vetot är att det ibland läggs sent i planeringsprocessen vilket skapar kostnader och en rättsosäkerhet för investeraren. Lokala markägare och vindkraftsbolag har givetvis också rätt till förutsägbarhet.
Men det äganderättsliga argumentet försvagas av att det inte är den enskilda markägaren som drar störst nytta av det. 95 procent av verken byggs av utländska investerare och bakom en femtedel av de nya vindkraftverken står ett kontroversiellt kinesiskt statligt kärnkraftsbolag. Och de enskilda markägarna synes vara lika utlämnade till vindkraftsprojektörens godtycke kring vindsnurrornas placering, som de boende.
Lägger man till de uppgifter som kommer från olika delar av landet om minimala samrådsförfaranden med boende – om en kompakt tystnad mellan knapphändig information i ett uppstartsskede och definitiva planer i slutskedet – så blir invändningen mot vetot ännu klenare.
Av ren självbevarelsedrift borde alla kommuner resa sig och med en röst kräva att vetot finns kvar i reell mening. Att ta bort vetot vore inte bara förödande för kommunernas självbestämmande. Det vore också ett slag i ansiktet på de närboende. Ett avskaffat eller urlakat veto skulle visa att en kraftig vindkraftsutbyggnad är överordnad alla andra intressen och att de boende bara är en besvärlig distraktion som behöver rundas så effektivt som möjligt.
Vetot bör användas för att balansera olika intressen, precis som i PBL. Det bör också användas för att ställa krav på vindkraftsbolagen att göra samrådsprocessen värd namnet.
Det formella ansvaret må ligga på de som etablerar vindkraftsparkerna. Men kommunens vetorätt är reell och gör att kommunen inte kan frigöra sig från ansvaret. Makt ger också ansvar, som bekant.
Flera lokala partier kräver nu en revidering av kommunens vindbruksplan. Och stopp för nya byggen under tiden. Det är inte några orimliga krav. Planen skrevs i en helt annan tid. En tid innan vindkraftverken sköt i höjden. En tid innan vi på nära håll sett konsekvenserna för de närboende. Innan kärnkraftsmotståndet och den nationella politiken skapades som kommer leda till en explosion av antalet vindkraftverk. Och innan det kommunala självbestämmandet blev akut hotat.
Om kommunens styre värnar vindkraften kan det faktiskt vara hög tid att ge efter för kraven, innan motståndet och oppositionen blir så starka att det blir ett totalstopp för vindkraft i kommunen på obestämd tid.