Kommunerna ska följa lagen

Flera kommuner följer inte Sveriges grundlag. En undersökning av Sveriges Radio visar att mer än var femte kommun misslyckas med att leva upp till offentlighetsprincipen.

Offentliga handlingar. Offentlighetsprincipen innebär att till exempel kommunala handlingar ska lämnas ut vid förfrågan, vilket inte alltid sker.

Offentliga handlingar. Offentlighetsprincipen innebär att till exempel kommunala handlingar ska lämnas ut vid förfrågan, vilket inte alltid sker.

Foto: Karin Hertz

Ledare2017-01-04 06:05
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Testet gick ut på att SR skickade två förfrågningar till samtliga kommuner, från en privat e-postadress. Den ena handlade om kommunchefens lön och den andra var en förfrågan om kommunchefens personalakt med anställningskontrakt (3/1).

Handlingarna som Ekot begärde är offentliga. Men det struntade många kommuner i. En femtedel av alla kommuner vägrade eller struntade i att svara på frågor om kommunchefens lön och var tredje kommuner svarade inte på frågan om personalakten.

Att kommuner bryter mot offentlighetsprincipen är inte särskilt förvånande. Ofta rapporteras om någon kommun inte lämnat ut offentliga handlingar. Att så många som var tredje kommun inte uppfyller lagen är dock oroväckande.

Det innebär att kommunerna bryter mot grundlagen. Vilket i praktiken innebär att kontrollen av kommunerna försvåras, då offentlighetsprincipen finns till för att allmänheten ska kunna ha god insyn i myndigheternas verksamhet. Kommunernas misstag försvårar också för enskilda som har intresse av insyn i olika frågor.

Justitieombudsman, Stefan Holmgren, berättar för SR att även när kommunerna lämnar ut handlingarna händer det att saker som personnummer och mejladress tas bort och sekretessbeläggs trots att det i grunden är offentligt.

En anledning till att kommunerna inte följer lagen är att man helt enkelt saknar kunskap om vad som är offentligt. JO har de senaste åren kritiserat flera myndigheter och kommuner för att exempelvis fördröja att lämna ut handlingar och försöka ta betalt för att lämna ut kopior på handlingar, trots att de inte har rätt till det.

Offentlighetsprincipen är viktig för Sverige. Ett exempel som skapat stora rubriker nyligen är Aftonbladets granskning av hur mycket skattepengar kommunerna lägger på representation, kurser och konferenser (8/12). Det visade sig att många kommuner bröt mot sina egna regler för representation.

Ofta skryts det om Sveriges, i jämförelse med andra länder, omfattande offentlighetsprincip. Men principen är inte mycket att skryta om i fall den inte efterföljs ordentligt. Kommunernas personal behövs utbildas i offentlighetsprincipen så att kommunerna kan göra rätt framöver.

I Sverige har kommuner stor makt. Sverige är också ett av länderna i världen med högst skatt, varav en stor del av pengarna hanteras av kommunerna. För att granskningen ska fungera behöver den offentliga sektorn skärpa sig. Okunskap rättfärdigar inte att bryta mot grundlagen.