Kommunens favorit i repris

Foto: Ander Wiklund/TT

Ledare2018-12-08 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

De största rör turisminformationstjänster och näringslivstjänster. Granskningen poängterade att flera av avtalen var upphandlade utan några anbud från konkurrerande företag. Revisorerna ställde sig frågande till om inte upphandlingarna borde genomföras på annat sätt för att stimulera konkurrens.

Nyligen genomfördes nya upphandlingar på dessa områden. Västervik Framåt vann båda. I den ena upphandlingen fanns ett enda konkurrerande anbud. I den andra var bolaget ensam anbudsgivare.

Det är oklart om kommunen har ansträngt sig för att förändra upphandlingarna så att konkurrens kan möjliggöras. Att man inte lyckats är däremot tydligt. Tittar man på hur upphandlingarna är utformade tyder dessa snarare på att kommunen inte lägger någon som helst vikt vid att stimulera fler anbud.

Upphandlingarna synes tvärt om anpassade till den befintliga leverantören Västervik Framåt. De två stora uppdrag som bolaget har haft har skrivits så att de upphandlas samtidigt. Rena näringslivstjänster slås ihop med marknadsföring av varumärket Västervik i samma upphandling. Det är en udda kombination tjänster som få leverantörer ägnar sig åt. Även samordning av kommunens evenemang och branschnätverk bakas numera in i paketet. Det är områden som Västervik Framåt redan arbetar inom. Det är som gjort för att ingen annan ska kunna ta på sig uppdraget.

Upphandlingar är till för att maximera nyttan för kommunen och skattebetalarna. De ska därför utformas neutralt i förhållande till olika leverantörer. Det är särskilt viktigt att tänka på när den dominerande leverantören är ett bolag med starka kopplingar till kommunsfären.

Kommunen kan välja mellan att ha sådana här verksamheter i den egna organisationen eller lägga ut det på externa leverantörer. I det förstnämnda fallet har de kontroll på alla processer i utförandet. I det sistnämnda måste de låta marknaden få chansen att leverera bästa möjliga utförande. Att som kommunen lägga ut det på en extern part, men utforma upphandlingar på ett sätt som gynnar en särskild leverantör är att välja det sämsta av två världar. Förlorare är skattebetalarna och tilltron till systemet.

Nyligen har kommunens hela upphandlingsarbete granskats av en revisionsbyrå. Kritik riktas på ett antal punkter, med tonvikt på brister inom internkontroll, uppföljning och återrapportering. Att kontroll och uppföljning fungerar är avgörande för att kommunstyrelsen ska kunna uppfylla sin uppsiktsplikt på området.

Under kommunstyrelsens nästa sammanträde ska den senaste revisionsrapporten avhandlas med chefen för upphandlingsenheten. Det synes vara ett utmärkt tillfälle för politikerna att i linje med sin uppsiktsplikt följa upp den tidigare rapporten. Vad har kommunen gjort för att bättre stimulera konkurrensen? Och varför blev antalet konkurrerande anbud till Västervik Framåt inte fler den här gången heller?