Ansvaret för hur den politiska processen fungerar faller till största del på kommunstyrelsens ordförande. Men det finns även en historisk aspekt som bör diskuteras i sammanhanget.
Under lång tid har Västerviks styrande politiker lämnat ifrån sig makt till andra aktörer. Det rör både kommunal kärnverksamhet och andra mer perifera områden. Verksamhet och inflytande har flyttats till kommunala bolag. Oftast helägda av kommunen, såsom Tjustfastigheter och Bostadsbolaget. Vissa verksamheter har flyttats ut till aktörer såsom näringslivsbolaget Västervik Framåt.
Denna process är del av en trend som återfinns på många håll. Västervik har dock anammat den i särskilt stor utsträckning. Syftet är att de kommunala verksamheterna ska bedrivas professionellt och effektivt. Affärsmässigheten är inbyggt i detta tankesätt, ofta kallat New Public Management.
Med facit i hand har denna process lett till att makten flyttat med verksamheterna – bort från politikerna. Kommunfullmäktiges inflytande över bolagen sker genom ägandedirektiv. En tämligen övergripande och trubbig form av styrning. Det är förvisso politiker som sitter i bolagsstyrelsen, men det betyder inte att bolaget styrs politiskt. De enskilda styrelseledamöterna är formellt mer bundna till att sträva efter bolagets bästa, framför eventuella politiska ideal. Vidare har organisationer en säregen överlevnadsinstinkt. Ofta med en egen drivkraft att dess verksamhet ska växa.
Resultatet blir negativt i demokratiskt perspektiv. Inom organisationer finns ofta vissa individer, eller grupper av individer, med mycket inflytande. När makten flyttas till andra organisationer är det därför i demokratisk mening otydligt vilka som gynnas.
Dessutom blir resultatet en spretig och svårstyrd kommun. Jon Sjölander (M) beklagar att han som politiker inte vet vad som händer i olika ärenden. I flera exempel han nämner är det olika kommunala bolag och externa aktörer inblandade. I frågan om köpet av VIK:s restaurang Hyllan är det Tjustfastigheter som agerat. I frågan om biblioteket och kulturkvarteret har, förutom kommunens kulturenhet, både Bostadsbolaget och Västervik Framåt varit iblandade. När externa parter driver ärenden framåt hamnar politikerna på åskådarläktaren.
Västerviks kommunpolitiker synes lämnat ifrån sig så mycket makt till andra aktörer att de har svårt att hålla ihop trådarna. Det har Sjölanders eget parti ett stort ansvar för. Kommunens moderater har varit drivande i de utlokaliseringar som skett.
För en frihetlig eller liberalkonservativ politiker som vill ge individer inflytande över sina egna liv är det mycket oklokt att istället ge makten till andra institutioner som får makt över medborgarna. Borgerliga politiker bör fokusera på att ge makten åt medborgarna. Och ta tillbaka makten de gett till andra aktörer.