Kärnkraftsmotstånd skapar konflikter på landsbygden

I Sverige behöver vi ingen omställning till fossilfri energiproduktion. Eftersom den redan är fossilfri. Frågan om vindkraftens utbyggnad är således främst en fråga om att fasa ut kärnkraften.

"Kärnkraft, vattenkraft och vindkraft är alla fossilfria och klimatvänliga. Inga vindkraftverk i Sverige kommer därför att ersätta fossilbaserad energiproduktion", skriver ledarskribenten.

"Kärnkraft, vattenkraft och vindkraft är alla fossilfria och klimatvänliga. Inga vindkraftverk i Sverige kommer därför att ersätta fossilbaserad energiproduktion", skriver ledarskribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Ledare2021-05-21 18:38
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Kärnkraft, vattenkraft och vindkraft är alla fossilfria och klimatvänliga. Inga vindkraftverk i Sverige kommer därför att ersätta fossilbaserad energiproduktion. Det mesta talar för att vi redan har en optimal mix av energislag i Sverige, som ger en driftsäker, miljövänlig och kostnadseffektiv elförsörjning. Eller åtminstone hade vi det innan kärnkraftsmotståndet började ge resultat. 

När man talar sig varm för förnybar energi, såsom vind- och vattenkraft, istället för fossilfri energi, som även inkluderar kärnkraft, så gör man inte det av intresse för klimatet utan av en skepsis mot kärnkraft. Kärnkraftsfrågan splittrar miljörörelsen. Det gamla kärnkraftsmotståndet hos de gröna lever ofta kvar trots att kärnkraften på ett avgörande sätt bidrar till klimatomställningen. För att slippa yttre och inre splittring görs vindkraften till en samlande faktor, med ett gemensamt mål om att ersätta kärnkraft med vindkraft. 

Istället för att splittras i klimatfrågan hamnar vindkraftsvännerna nu istället i konflikt med miljöhänsyn som fågelskydd, artskyddsförordningen och boendemiljö. Men det verkar vara konflikter de är beredda att leva med. Än så länge. 

Vindkraftsvännernas inflytande är stort, med en snedvriden energimarknad som följd. Under decennier fanns den så kallade effektskatten kvar, vilket var en ren straffskatt på kärnkraft. Länge subventionerades byggandet av vindkraftverk. Kvar finns systemet med elcertifikat som ger förnybara energikällor en extra inkomst. Eftersom vindkraften idag är det mest kostnadseffektiva sättet att bygga ut förnybar energi så är det där utvecklingen och tillväxten sker. Elcertifikaten är alltså även det en subvention av vindkraft, även om det numera är vi konsumenter som tvingas betala subventionen istället för staten. 

Alla talar sig idag varma för en teknikneutral marknad och lagstiftning. Men när vindkraftsvännerna påtalar att kärnkraftverken stänger ned på grund av bristande lönsamhet så glömmer de berätta att marknaden är politiskt styrd från första början. 

I energiöverenskommelsen från 2016 slås fast ett mål om 100 procent förnybar energiproduktion. Alltså att kärnkraften ska fasas ut. Elcertifikaten förlängdes och byggdes ut. Även om M och KD lämnat överenskommelsen och endast S, MP och C står bakom den, är detta den rådande politiken idag. 

För att ersätta kärnkraft krävs en ökning av vindkraften på flera hundra procent mot idag. Men det räcker inte. Eftersom energibehovet beräknas öka med 60 procent krävs ännu kraftigare utbyggnad. Och dessutom krävs en överkapacitet då vindkraften endast genererar el när det blåser. Till den mest seriösa forskningen som gjorts på området hör den svenske forskaren Staffan Qvist. Hans forskargrupp konstaterar att det kommer bli sämre för klimatet, eller mycket dyrare, att helt ersätta kärnkraften. För att säkra elförsörjningen måste man antingen bygga ny gaskraft med stora koldioxidutsläpp som följd. Eller så måste man bygga 50 000 nya vindkraftverk. 

Det är mot den här bakgrunden man behöver förstå konflikterna kring vindkraften på lokal nivå. Med dagens politik kommer vindkraftverken att behöva explodera i antal. Och de kommer inte att placeras i Stockholm. 

Det synes inte vara någon slump att stödet för kärnkraften på senare år ökat som kraftigast just på landsbygden.