Jägarna har blivit de jagade

Fallet Karl Hedin håller på att utveckla sig till den tydligaste politiska rättegången i modern svensk historia.

Karl Hedin på väg in till förhandling i tingsrätten tidigare i år.

Karl Hedin på väg in till förhandling i tingsrätten tidigare i år.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2021-04-14 04:08
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Förra veckan blev det känt att åklagaren överklagar den friande domen. Tingsrätten fann skogsägaren Karl Hedin oskyldig till jaktbrott och såg sig till och med föranledd att i domen poängtera att domstolar inte dömer människor efter sina politiska åsikter.

Vad Hedin utsatts för av rättsväsendet är oerhört märkligt. Han greps i sin bostad av vad som har sagts vara den nationella insatsstyrkan. Innan dess hade hans telefonsamtal avlyssnats i en månad. Han fördes till en fyllecell och fick sedan sitta isolerad i 28 dagar. Över två år senare följde en rättegång med stort mediepådrag. Hedins jaktvapen beslagtogs och han ännu inte fått tillbaka dem.

Trots alla resurser som användes kunde inte Hedin fällas för jaktbrott. Till slut verkar åklagarens linje kokat ned till att Karl Hedin kunde tänka sig att skjuta en varg. Åklagaren yrkade på sex månaders fängelse, trots en utredning som kostat tiotals miljoner.

Nu verkar Hedin-fallet få politiska följder. Karl Hedin är nämligen långt ifrån ensam om att ha blivit behandlad som en gangster. Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson krävde nyligen ett samtal med inrikesminister Mikael Damberg och rikspolischefen Anders Thornberg. Bakgrunden är en rad händelser där polisen slagit till mot jägare med oproportionerliga tvångsmedel. 

Det verkar till exempel som att insatsstyrkan med automatik används då någon som har vapenlicens ska gripas. Det oavsett om det i det enskilda fallet finns någon särskild risk. Att tungt beväpnad polis stormar ens bostad är förstås en onödig kränkning och ett spektakel.

Myndigheterna verkar också använda beslagtagning av vapen som en straffande åtgärd. Jägare blir av med vapnen om de misstänks för brott, men de får inte tillbaka dem om de frikänns. En man som greps samtidigt som Hedin avskrevs snabbt från ärendet och släpptes fri. Han har två och halvt år senare fortfarande inte fått tillbaka sina vapen, trots att han inte är misstänkt för något.

Självklart ska polisen gå in med insatsstyrka om det finns den minsta misstanke om att en person kan tänkas använda vapen. Men att person har vapenlicens tyder ju snarare på det motsatta. Ska man generalisera är jägare snarare en extra laglydig grupp, eftersom den som döms för brott förlorar sin vapenlicens.

Attityden mot jägare som rättsväsendet uppvisar är ett uttryck för den spricka som håller på att växa fram mellan stad och land. Människor som bor på landet och lever av skog eller jordbruk framställs som suspekta. Misstänksamheten mot landsbygden går igen i flera frågor; skogsavverkning, djurhållning och mest av allt jakt. 

Nu har Karl Hedin skrivit ett upprop på Facebook. Han menar att människor som lever på landsbygden måste komma samman och börja driva frågor gemensamt. Samt att det är dags att ställa den rödgröna regeringen till svars för hur den agerar mot landsbygden. Det är svårt att inte hålla med.