Inget vaccin mot politiska misstag

Ett vaccin mot covid-19 verkar vara inom räckhåll.

Om ett vaccin kan avsluta pandemin snabbt sätts också den långsiktigt hållbara taktiken att inte stänga ner samhället, och indirekt låta fler smittas, i ett annat ljus, menar ledarskribenten.

Om ett vaccin kan avsluta pandemin snabbt sätts också den långsiktigt hållbara taktiken att inte stänga ner samhället, och indirekt låta fler smittas, i ett annat ljus, menar ledarskribenten.

Foto: Sakchai Lalit

Ledare2020-11-24 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Under måndagen meddelade läkemedelsbolaget Astra Zeneca att vaccinet som företaget utvecklar har visat goda resultat.  Det här innebär att tre olika vaccin i bästa fall kan finnas tillgängliga relativt snart.

Att vaccinera hela befolkningar lär dock ta tid. Kanske särskilt eftersom erfarenheterna av vaccineringen mot svininfluensan finns i färskt minne. Men när ett vaccin väl finns på plats kommer dock mycket att ändras. Inte minst politiskt. Då kommer fokus att skifta från krishantering till utvärdering. Även om vi fortsatt under lång tid lär leva i skuggan av pandemin kommer det politiska trycket att ändras, från agerande till lärande och ansvarsutkrävande. Och det lär finnas en hel del att granska och utvärdera. Sveriges nedmontering av totalförsvaret är en sida. En annan är äldrevårdens organisation – där en del analyser redan är gjorda.

Socialdemokraterna och LO-facket Kommunal har dragit slutsatsen att en orsak till smittspridningen inom äldrevården är timvikarier. Viljan att koppla smittspridningen till anställningsförhållanden lär också ha politiska orsaker. Att öka antalet tillsvidareanställningar på heltid är något som S har drivit länge. Det är dock talande att regeringen inte väljer att lyfta en annan möjlig orsak till att smittspridningen har tagit mer fart på svenska äldreboenden än exempelvis norska. Det handlar om att verksamheter har centraliserat under lång tid i Sverige. Att mindre boenden har lagts ner och ersatts av stora centrala enheter, som S omhuldar.

Att S har börjat planera för en stundande utvärdering av pandemin kan även märkas på andra sätt. Statsminister Stefan Löfvens (S) allvarstyngda tal till nationen under söndagen bör kanske ses i det ljuset.

En tillfällighet som framstår som en händelse är att regeringen har börjat distansera sig alltmer från Folkhälsomyndigheten ungefär i samma veva som det började talas om att ett vaccin snart kunde vara en realitet.

En brytpunkt för det nya förhållningssättet från regeringen verkar ha varit beslutet att stoppa alkoholförsäljningen vid klockan 22. När informationen om det gick ut den 11 november beskrevs det som ett initiativ från regeringen. Samma sak var det när statsminister Stefan Löfven den 16 november meddelade att maxtaket för samlingar är åtta personer. Då var det återigen de rödgröna som hade tagit initiativet, inte Folkhälsomyndigheten.

S lär också ha all anledning att våndas inför en granskning av krisen. De svenska dödstalen sticker ut i jämförelse med andra länder. Om ett vaccin kan avsluta pandemin snabbt sätts också den långsiktigt hållbara taktiken att inte stänga ner samhället, och indirekt låta fler smittas, i ett annat ljus. När det sker vill regeringen Löfven kunna peka på att det fanns egna självständiga beslut om skärpningar och allvarstyngda ord. Men den taktiken fråntar inte regeringen det yttersta ansvaret för hanteringen av coronapandemin.