I veckan genomfördes demonstrationsdagar på Drone Center Sweden (DCS) i Västervik. Onekligen har de obemannade flygande farkosterna framtiden för sig. Det finns många potentiella användningsområden och den tekniska utvecklingen går fort.
Utvecklingen kräver tester och Västervik bedöms vara en av de bästa platserna i landet för detta, tack vare en varierande geografi samt en mycket begränsad mängd med trafikflyg.
DCS är ett projekt som drivs med stöd från statliga Vinova och Västerviks kommun. Förhoppningen är att det om några år ska kunna stå på egna ben och drivas kommersiellt. Målsättningen är att bli den största testanläggningen i Norden. Det vore värdefullt för Västervik räknat i sysselsättning och omsättning hos lokala underleverantörer.
Men trots alla positiva sidor, vilka inte ska underskattas, finns det skäl att problematisera vissa bitar. Om kommunen ska gynnas krävs att testanläggningen klarar utmaningen att överleva kommersiellt. Det innebär allt större drönarverksamhet på flygplatsen och allt fler drönare i luften över Västervik. Vad detta innebär för Västerviksborna är inte helt givet.
Det nationella regelverket kring användandet av drönare är under utveckling. Främst är det frågor kring säkerhet och integritet som prioriterats i regelverket. Dessa värden kommer med stor sannolikhet att skyddas. Men en omfattande testverksamhet i Västervik kan ge särskilda utmaningar, som inte hanteras av det nationella regelverket.
Det finns stora värden i den ostörda naturen. Särskilt för dem som bor där. Men också ekonomiska värden för dem som äger den och rekreation för den som besöker den. Att vi har gott om landsbygd i Västerviks kommun gör oss intressanta för drönartester. Men samtidigt kan allt för högljudd och frekvent testning störa de värden som finns där. I en kommentar till SvD (170111) pekas just landsbygden och skärgården ut som Västerviks mest intressanta testområden.
En annan potentiell konflikt är den mellan drönare och trafikflyg. Västervik har ansökt om att göra en stor del av kommunen till ett permanent restriktionsområde för luftfart. Det är ett område som exklusivt är till för drönare och som kräver tillstånd för annat flyg att inträda i. Istället för tvärtom som är grundregeln. Att det finns en reell konflikt blir tydligt i och med att kommunens ansökan stött på patrull och fått avslag.
Hur förhåller sig kommunens ambitioner kring testverksamhet av drönare till de omdiskuterade ambitionerna för flygplatsen? Reguljärflyg kan uteslutas om ett restriktionsområde införs. Inte heller för ambulans- och taxiflyg vore det positivt.
Faktiska konflikter behöver synliggöras och konkretiseras utan skönmålning. Först därefter kan de vägas mot varandra. Det kräver aktiva politiker. I den mån drönarverksamheten understöds av kommunen bör också naturvärden och befolkningens väl skyddas. Liberalerna i Tjust är inne på ett liknande spår, i en debattartikel i VT. Tydliga spelregler vore värdefullt för både testverksamheten och befolkningen i stort.