Hur man köper sig en samhällsekonomisk vinstkalkyl

I brist på bättre argument har den nya samhällsekonomiska beräkningen blivit ett huvudargument för att bygga en södra infart.

De kalkyler som argumenterar för bygget av en södra infart är osäkra, menar ledarskribenten.

De kalkyler som argumenterar för bygget av en södra infart är osäkra, menar ledarskribenten.

Foto: VT/TT/Kollage

Ledare2021-02-27 10:00
Detta är en ledarkrönika. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Dessa kalkyler har en stor inbyggd osäkerhet eftersom de bygger på en serie antaganden och flera lager av beräkningar. Skruvar man lite på indata eller på beräkningsmodellen så går projektet plötsligt med vinst. Samtidigt räcker det med att den beräknade kostnaden ökar, eller att den totala vägtrafiken inte ökar enligt framtidsprognosen, så är vinsten utraderad.

Det fanns redan en samhällsekonomisk kalkyl för den södra infarten. Det som hände efter den kalkylen var att projektet blev nästan tre gånger dyrare och den planerade vägsträckan blev längre. Eftersom samhällsvinsten beror på projektkostnad och vägens tidsbesparing borde den kalkylerade vinsten enligt matematikens lagar ha blivit utraderad. Men i den nya kalkylen beräknas vinsten bli ungefär lika stor. Samhällsekonomiska kalkyler styrs uppenbarligen av något annat än matematikens lagar.

När kommunstyrelsen i juni 2017 tog ett avgörande beslut att fortsätta driva projektet med den södra infarten baserades beslutet på ett underlag från samhällsbyggnadskontoret. De beräknade då att vinsten var fyra gånger högre än kostnaden. 2019 beräknades den istället till drygt två. En liknande nedräkning sedan dess och vinsten är puts väck igen. 

Men alla dessa osäkerheter tillhör alltså det normala med dylika kalkyler. I fallet med södra infarten finns dock fler och avsevärt allvarligare konstigheter.

Såväl Trafikverket som konsultbolaget Sweco, vilka utfört den samhällsekonomiska beräkningen, konstaterar att denna beräkning är speciell. Det är nämligen kommunen, inte Trafikverket, som har beställt kalkylen. Lika onormalt är det att det är kommunens egna trafikmätningar som ligger till grund för beräkningen.

Bara det faktum att den kommunledning och förvaltning som sedan länge bestämt sig för att det behövs en södra infart producerar de data som ligger till grund för beräkningen är synnerligen anmärkningsvärt. Men det stannar inte där. Kommunen har dessutom beställt och betalat för kalkylen.

Och snart blir det ännu konstigare. Det konsultbolag som utfört beräkningen är redan leverantör åt kommunen för den södra infarten. Och inte vilken leverantör som helst. Enligt kommunens ekonomisystem så har Sweco genom åren fakturerat kommunen hundratals gånger i projektet. Innan, under och efter att kalkylen genomförts. Det är den leverantör som står för den överlägset största delen av de 15 miljoner kronor som projektet hittills kostat. 

Konsultbolaget har alltså ekonomisk vinning av att projektet drivs vidare. Och ett eget intresse av att visa beräkningar på att det är samhällsekonomiskt lönsamt. Att kalkylen för en södra infart då visar på en vinst är ju ingen hejdundrande överraskning.

Precis när man trodde att det inte kunde bli mer etiska och politiska pinsamheter i projektet står politikerna blottade igen.

Det ska givetvis vara ett oberoende bolag, eller en oberoende myndighet, som tar fram data och gör beräkningen. Den här kalkylen är win-win för investeringsglada kommunpolitiker och tjänstvilliga konsultbolag. De folkvalda har köpt sig en snuttefilt att hålla i handen för att motivera sitt fortsatta stöd för en södra infart. Men som beslutsunderlag har beräkningen noll och inget värde.

Kalkylen ska inte resultera i ett beslut om att bygga en södra infart. Den ska resultera i en serie obekväma frågor till makthavarna om man verkligen får använda medborgarnas pengar för att vilseleda dem.