Hur går det med vindbruksplanen?

Vindkraften behövs för att vi ska kunna hantera det framtida behovet av elektricitet. De beräknade behoven i klimatomställningen är enorma och överstiger ofta mångfalt vad vi producerar idag.

Det är fullt begripligt att få vill ha vindkraften in på knuten. Men konflikten måste hanteras, skriver ledarskribenten.

Det är fullt begripligt att få vill ha vindkraften in på knuten. Men konflikten måste hanteras, skriver ledarskribenten.

Foto: Helena Landstedt/TT

Ledare2023-03-25 07:00
Detta är en ledarkrönika. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Givetvis behövs också kärnkraften. För sin potential att kraftigt kunna öka produktionen och att kunna reglera den så att hushåll och industrier får sin el dygnet runt alla årets dagar. Att kärnkraften missgynnats, hindrats i sin utveckling och lagts ned är en politisk synd vi får leva länge med. Men vindkraften har fördelen att den än så länge synes gå att producera något snabbare. Och ur ett säkerhetsperspektiv är många mindre producerande enheter bättre än ett fåtal stora. Vilket inte minst ryska aggressioner mot kärnkraftverk i Ukraina, och alla mystiska drönare runt svenska kärnkraftverk påmint oss om.

Framför allt bör påpekas att det ena inte utesluter det andra. Det finns inget motsatsförhållande mellan kärnkraft och vindkraft, även om det ofta låter så. Ofta verkar det vara nödvändigt att vara emot det ena för att kunna vara för det andra. Så är inte fallet. Även om vindkraften historiskt har gynnats och kärnkraften missgynnats går det utmärkt att vara en vän av kärnkraft utan att vara principiell motståndare till vindkraft.

Den historiska dragkampen mellan de två är framför allt politiskt skapad. Ofta har subventioner och regelverk för att gynna vindkraften lagt krokben för kärnkraften. Lärdomen är att om staten ger sig in och stöttar och styr i energimarknaden bör de åtminstone se till att styrningen är teknikneutral inom all fossilfri elproduktion. Annars förstör man mycket mer än man åstadkommer, för lång tid framåt, avseende såväl teknikutvecklingen som i opinionen.

De skarpa konflikter som förr fanns kring kärnkraft återfinns idag istället kring vindkraft. Nyttan med energiproduktion och rätten att nyttja sin mark ställs mot boendemiljö, artrikedom och friluftsliv.

undefined
Det är fullt begripligt att få vill ha vindkraften in på knuten. Men konflikten måste hanteras, skriver ledarskribenten.

Det är fullt begripligt att få vill ha vindkraften in på knuten. Det är en reell konflikt som kanske inte kan lösas en gång för alla, men som måste hanteras.

När de boendes missnöje med vindkraftsprojekt i kommunen kokade över var de politiska reaktionerna en smula yrvakna. Man drog helt enkelt i nödbromsen. Och lade ett veto på ett projekt man sedan tidigare släppt fram. Det beslutades också att en ny vindbruksplan skulle tas fram. Och att pausa alla ställningstaganden för nya projekt tills den nya planen var klar.

Nödbromsen var möjligen nödvändig. Och argumenten för en ny vindbruksplan rimliga. Pausen är säkert också ganska skön utifrån ett politiskt perspektiv. Men den kan inte ligga i för alltid. Det behövs fortfarande ett regelverk för att inte helt upplösa äganderätt och rättssäkerhet. Två vindkraftsprojekt har pausats och ett ytterligare projekt inväntar den nya planen.

Bromsen drogs åt i mitten av 2021. Då trodde inte kommunalrådet att det skulle behöva ta flera år. Planen kunde kanske ta ett år att uppdatera (VT 2021-07-07). I december förra året trodde samma kommunalråd att ett år ytterligare kanske kunde vara en lite snäv tidsplan (VT 2022-12-08). Fler nyheter än så är svåra att finna från kommunen. Trots att frågan är ständigt aktuell.

undefined
Jakob Styrenius, ledarskribent VT.

Förvisso är det en komplicerad fråga, och det är viktigt att resultatet blir bra. En offentlig utredning föreslog häromåret att kommunerna endast skulle kunna stoppa projekt om det låg i linje med kommunens översiktsplan. Förslaget röstades förvisso ned i riksdagen av alla partier utom S, MP och V. För att man ville invänta en annan utredning som presenteras inom kort – om hur man kan höja incitamenten för kommunerna att släppa fram projekt. Men frågan är inte död och visar på vikten av att vindbruksplanen blir genomarbetad. Det finns alltså flera skäl att arbeta febrilt med att ta fram en ny plan. Man kan inte dröja med arbetet för att det är bekvämt för stunden.

En fråga kommunen bör kunna svara på är hur det hela fortskrider, efter snart två års arbete med planen. När kan man räkna med att få se något resultat som såväl partier som medborgare kan ta ställning till?

Vilka gränsdragningar och balanseringar mellan olika värden ser politiken framför sig? Kommer man att acceptera att vissa blir missnöjda eller ta höjd för att undvika protester från boende och nära nog omöjliggöra nya vindkraftverk i kommunen?

Det finns inget givet förhållningssätt som är mer rationellt än något annat. Avvägningen måste göras med politiska värderingar. Men en större öppenhet kring dessa vore välgörande.