Hedersförtryck har getts för stort utrymme

Moderaternas förslag om att stoppa flytten av SFI till gymnasiet avslogs ett par mÄnader efter att flytten genomförts.

Jakob Styrenius

Jakob Styrenius

Foto: VT

Ledare2019-10-26 10:00
Detta Àr en ledare. VT:s ledarsida Àr oberoende moderat.

Bakgrunden Àr den utredning som bland annat konstaterar att elever som lever med hedersproblematik riskerar att bli lidande nÀr Àldre slÀktingar uppehÄller sig i skolan.

Hederskulturen Ă€r baserat pĂ„ ett vĂ€rdesystem som ligger lĂ„ngt frĂ„n vĂ„ra vĂ€sterlĂ€ndska uppfattningar om jĂ€mstĂ€lldhet och individuella fri- och rĂ€ttigheter. I hederskulturen sĂ€tts kollektivets rĂ€ttigheter över individens. 

Könen skiljs Ă„t och kvinnor underordnas mĂ€nnen. FörestĂ€llningar kring heder, skam och kvinnors kyskhet avgör vad man fĂ„r göra. För att kontrollera individers handlingsutrymme anvĂ€nds tvĂ„ng, trakasserier, hot och vĂ„ld.

Att motarbeta hedersproblematiken handlar sĂ„ledes om att ge alla den trygghet och grundlĂ€ggande frihet som de flesta av oss tar för given. TyvĂ€rr har hedersvĂ„ld och hedersförtryck getts alltför stort utrymme i Sverige, eftersom politiken och det offentliga samhĂ€llet inte haft mod och vett att motarbeta det.

LĂ€nge fanns ett utbrett oförstĂ„ende. Först förnekar man problemet och slĂ€nger rasistanklagelser pĂ„ den som lyfter frĂ„gan. Sedan förminskar man problemets allvar och dess utbredning. Sista motstĂ„ndet bestĂ„r i att konsekvent vĂ€gra att ta reda pĂ„ hur utbrett problemet Ă€r. 

Samma reaktionsmönster har man kunnat se i VĂ€stervik. Och hĂ€r ligger vi efter landet i stort. HĂ€ndelseutvecklingen speglar en oförmĂ„ga hos de styrande att förhĂ„lla sig till kulturfrĂ„gor likt denna. 

Socialisterna föreslog en handlingsplan för hedersvĂ„ld hĂ€romĂ„ret, men det avslogs med hĂ€nvisning till skrivningar i en handlingsplan för vĂ„ld i nĂ€ra relationer. Kommunen har sĂ„ledes fortfarande ingen renodlad handlingsplan pĂ„ omrĂ„det. 

Socialisterna föreslog Ă€ven att man skulle kartlĂ€gga omfattningen av hedersrelaterat vĂ„ld och förtryck. Även detta avslog majoriteten av partierna, eftersom kommunstyrelsens förvaltning tyckte att en sĂ„dan utredning skulle vara för besvĂ€rlig. 

Moderaternas motion om att stoppa flytten av SFI hann inte beredas innan flytten var genomförd. ”Det har varit en lyckad flytt, dĂ€r alla har hittat sina roller”, slog Barn- och utbildningsnĂ€mndens ordförande Marcus Fridlund (S) snabbt fast nĂ„gon vecka in i terminen. Utan att ha pratat med dem som pĂ„verkas mest av beslutet, fĂ„r man förmoda. 

Det gjorde istĂ€llet Moderaterna och Kristdemokraterna, som under mĂ„ndagens fullmĂ€ktige berĂ€ttade om missnöjda elever och personal som vittnade om vuxna som fotograferar elever och skickar bilden till slĂ€ktingar, samt om flickor som plötsligt börjar anvĂ€nda slöja i skolan. ”Jag delar inte alls den bilden”, sĂ€ger Fridlund efter att ha pratat med gymnasiechefen.

Skulle det visa sig att vittnesmÄlen frÄn gymnasiet bÀr pÄ sanning sÄ Àr det en skandal av större mÄtt. Inte för att förtrycket existerar. Utan för att varningarna fanns frÄn början. För att riskerna var uppenbara innan flytten genomfördes. Och för att de styrande konsekvent snackat bort risker, varningar och nu dessutom vittnesmÄl om att riskerna blivit verklighet.

Nu har fullmĂ€ktige beslutat att flytten ska utvĂ€rderas under vĂ„ren 2020 samt att Ă€ven personal och elever ska höras. Det Ă€r bra men otillrĂ€ckligt. Under tiden fortsĂ€tter eventuellt förtryck att utövas pĂ„ VĂ€sterviks Gymnasium. Med vĂ€l kĂ€nda risker och vittnesmĂ„l bĂ€r varje folkvald ett ansvar för de individer som far illa av beslutet. 

Handlingsplaner frigör inte politikerna frĂ„n det ansvaret. Nu behövs kontinuerlig uppföljning dĂ€r fakta lĂ€ggs pĂ„ bordet. 

PÄ kommunfullmÀktige vittnades om flickor som plötsligt börjar anvÀnda slöja i skolan.
PÄ kommunfullmÀktige vittnades om flickor som plötsligt börjar anvÀnda slöja i skolan.