Bakgrunden är den utredning som bland annat konstaterar att elever som lever med hedersproblematik riskerar att bli lidande när äldre släktingar uppehåller sig i skolan.
Hederskulturen är baserat på ett värdesystem som ligger långt från våra västerländska uppfattningar om jämställdhet och individuella fri- och rättigheter. I hederskulturen sätts kollektivets rättigheter över individens.
Könen skiljs åt och kvinnor underordnas männen. Föreställningar kring heder, skam och kvinnors kyskhet avgör vad man får göra. För att kontrollera individers handlingsutrymme används tvång, trakasserier, hot och våld.
Att motarbeta hedersproblematiken handlar således om att ge alla den trygghet och grundläggande frihet som de flesta av oss tar för given. Tyvärr har hedersvåld och hedersförtryck getts alltför stort utrymme i Sverige, eftersom politiken och det offentliga samhället inte haft mod och vett att motarbeta det.
Länge fanns ett utbrett oförstående. Först förnekar man problemet och slänger rasistanklagelser på den som lyfter frågan. Sedan förminskar man problemets allvar och dess utbredning. Sista motståndet består i att konsekvent vägra att ta reda på hur utbrett problemet är.
Samma reaktionsmönster har man kunnat se i Västervik. Och här ligger vi efter landet i stort. Händelseutvecklingen speglar en oförmåga hos de styrande att förhålla sig till kulturfrågor likt denna.
Socialisterna föreslog en handlingsplan för hedersvåld häromåret, men det avslogs med hänvisning till skrivningar i en handlingsplan för våld i nära relationer. Kommunen har således fortfarande ingen renodlad handlingsplan på området.
Socialisterna föreslog även att man skulle kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck. Även detta avslog majoriteten av partierna, eftersom kommunstyrelsens förvaltning tyckte att en sådan utredning skulle vara för besvärlig.
Moderaternas motion om att stoppa flytten av SFI hann inte beredas innan flytten var genomförd. ”Det har varit en lyckad flytt, där alla har hittat sina roller”, slog Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) snabbt fast någon vecka in i terminen. Utan att ha pratat med dem som påverkas mest av beslutet, får man förmoda.
Det gjorde istället Moderaterna och Kristdemokraterna, som under måndagens fullmäktige berättade om missnöjda elever och personal som vittnade om vuxna som fotograferar elever och skickar bilden till släktingar, samt om flickor som plötsligt börjar använda slöja i skolan. ”Jag delar inte alls den bilden”, säger Fridlund efter att ha pratat med gymnasiechefen.
Skulle det visa sig att vittnesmålen från gymnasiet bär på sanning så är det en skandal av större mått. Inte för att förtrycket existerar. Utan för att varningarna fanns från början. För att riskerna var uppenbara innan flytten genomfördes. Och för att de styrande konsekvent snackat bort risker, varningar och nu dessutom vittnesmål om att riskerna blivit verklighet.
Nu har fullmäktige beslutat att flytten ska utvärderas under våren 2020 samt att även personal och elever ska höras. Det är bra men otillräckligt. Under tiden fortsätter eventuellt förtryck att utövas på Västerviks Gymnasium. Med väl kända risker och vittnesmål bär varje folkvald ett ansvar för de individer som far illa av beslutet.
Handlingsplaner frigör inte politikerna från det ansvaret. Nu behövs kontinuerlig uppföljning där fakta läggs på bordet.