Hävda restriktioner en seger för politiken

Kritiken mot den kommande hävningen av smittskyddsrestriktionerna glömmer att politiken måste ta hänsyn till flera olika mål.

De slopade restriktionerna, exempelvis för konserter, välkomnas av många. Och trots kritik från experter, menar ledarskribenten att restriktioner är fråga för politikerna, inte för experterna.

De slopade restriktionerna, exempelvis för konserter, välkomnas av många. Och trots kritik från experter, menar ledarskribenten att restriktioner är fråga för politikerna, inte för experterna.

Foto: Jessica Gow

Ledare2021-09-09 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Beskedet att regeringen kommer häva (7/9) i princip alla restriktioner relaterade till coronapandemin den 29 september tycks ha välkomnats av de flesta.  Sveriges radio rapporterade exempelvis om glada reaktioner i såväl Falun som Stockholm. Många ser fram emot att åter få gå på konserter, fotbollsmatcher, bröllop eller högmässor utan begränsningar.

Några som dock inte verkar vara lika roade är landets medicinska experter. Professor Gunilla Karlsson Hedestam, som är medlem i Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19, dömer ut (SvD 8/9) regeringens beslut då den globala smittspridningen är fortsatt hög. Liknande kritik uttrycker Farshid Jalalvand, doktor i mikrobiologi, som anser att vaccinpass borde införas för att öka vaccineringsgraden.

Även smittskyddsläkaren för Region Blekinge, Bengt Wittesjö, (SR 8/9) och Björn Olsen, överläkare och professor vid Uppsala universitet, (Aftonbladet 7/9) tycker att restriktionerna borde vara kvar ett tag till. Längst i kritiken går professor i virologi Fredrik Elgh som kallar beslutet ett ”politiskt trick” (SVT 8/9). 

Den genomgående farhågan är att smittspridningen fortfarande är relativt hög i Sverige, och riskerar att öka under höstsäsongen. Att smittskyddsläkare och -forskare oroar sig över smittspridning är självklart inte konstigt. Det ingår, bokstavligen, i jobbet. Risken för ohejdad spridning ska heller inte negligeras, utan vi måste vara beredda på att nya åtgärder i värsta fall kan komma att behövas. 

Däremot är inte smittspridningen ensam skäl nog att behålla restriktionerna. Den höga vaccinationsgraden innebär att smittan mycket sällan leder till allvarlig sjukdom eller dödsfall. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson bedömer därför att trycket på sjukvården inte heller kommer bli övermäktigt. Att människor smittas av sjukdom är visserligen beklagansvärt men, så länge följderna inte är allvarliga, ett överkomligt problem.

Trots den drastiska formuleringen har Fredrik Elgh rätt i sin bedömning. Att häva restriktionerna är ett politiskt beslut, och ska också vara det. Restriktioner i människors frihet och vardagsliv bör inte vara upp till experter, utan medborgarna själva. Det är själva poängen med folkstyre och vad politik handlar om. Att prioritera mellan olika målsättningar.

Smittskydd är en av statens kärnuppgifter, och då tusentals liv står på spel kan det motivera också omfattande inskränkningar. Men där är vi inte längre. Då måste andra mål vägas upp, såsom ekonomisk välfärd och grundläggande frihet.

Expertbedömningar ska inte förringas, tvärtom är de nödvändiga för politiskt beslutsfattande. Men varje expert bedömer världen utifrån sitt eget fält. Det är politikernas och väljarnas uppgift att väga dem mot varandra. Nu är det dags för Sverige att bli ett öppet land igen.