Håll gränsen mot kinesiskt inflytande

Efter försvarsalliansen Natos toppmöte den 14 juni blir det tydligare att västvärldens försvar mot Kina börjar ta form.

Det är inte bara rimligt utan också på tiden att såväl Nato som EU börjar bli mer vaksamma gentemot Kina, menar ledarskribenten.

Det är inte bara rimligt utan också på tiden att såväl Nato som EU börjar bli mer vaksamma gentemot Kina, menar ledarskribenten.

Foto: Jacques Witt

Ledare2021-06-17 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

För första gången klassar Nato landet, med dess styrande kommunistparti, som en ”utmaning”. Samtidigt har EU under våren infört vissa sanktioner efter uppgifterna om tvångsinterneringar av Kinas uiguriska befolkning. Här gäller det att Sverige är med och håller emot när kinesiska intressen expanderar.

Även om Kina rent geografiskt ligger långt bort märks kommunistdiktaturens närvaro allt mer. Det handlar delvis om en militär expansion, med militärbaser på bland annat Afrikas horn och en kraftig vapenupprustning, samt ett ökat underrättelsehot, inte minst mot Sverige. Därtill gör det kinesiska systemet att företag baserade i landet inte heller är pålitliga. De måste på begäran lämna ut information till kommunistpartiet.

Därför är det inte bara rimligt utan också på tiden att såväl Nato som EU börjar bli mer vaksamma. Det gäller inte minst kinesiska företags investeringar och uppköp av viktig infrastruktur, som knappast är en enkel fråga för liberala demokratier. Det tar emot att begränsa eller stänga ute vissa länder eller företag. Men vi får heller inte riskera att vår öppenhet utnyttjas av auktoritära regimer.

I en ny rapport (14/6) från tankesmedjan Frivärld, skriven av Roland Freudenstein som är policychef på Wilfried Martens Center for European Studies, konstateras att coronapandemin har påskyndat den kinesiska expansionen. För att värja sig mot hoten från kommunistregimen menar Freudenstein att Europa och Nordamerika tillsammans måste dra tydliga linjer för vilket beteende som inte accepteras.

Även om Sverige är en del av EU behöver vi också växla upp på nationell nivå. Här har det skett ett visst uppvaknande, men alltför sent och för långsamt. Det var till exempel kinesiska investerares eget beslut att 2018 inte fullfölja planerna på en djuphamn i Lysekil. Och beslutet om att utesluta kinesiska Huawei och ZTE från den svenska 5g-utbyggnaden kom så sent att auktionen behövde flyttas fram.

Varken Sverige eller EU och Nato ska bidra till att eskalera den ansträngda relationen med Kina. Men vi måste kunna stå emot där det behövs, och täppa till de luckor som Kinas kommunistparti försöker utnyttja. Precis som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade på pressträffen efter toppmötet: ”vi håller vårt försvar starkt, men är beredda att föra samtal”. 

Sverige står fortsatt utanför Natos försvarsgarantier, och än så länge har vi inte kapacitet att försvara oss själva. Därför är det ännu viktigare att minimera Kinas möjligheter att få mer inflytande och kontroll.