Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna har tagit strid för att behålla kärnkraftsreaktorerna i Ringhals, och misslyckats. Efter det verkar oppositionen ha somnat till.
Än så länge har det varit tyst om de uppseendeväckande politiska paket gällande energiförsörjningen i Stockholm och Malmö, som energiminister Anders Ygeman (S) ligger bakom. De riskerar att förstöra balansen på elmarknaden, och göra att energibolagen förväntar sig lukrativa uppgörelser med staten om bara elförsörjningen blir tillräckligt kritisk i deras region.
Socialdemokraterna har under lång tid gått Miljöpartiet till mötes i energipolitiken. Kärnkraftverken fick sig en släng av sleven för några år sedan genom straffbeskattningar, vilket ledde till flera nedläggningsbeslut som vi fortfarande påminns om. Förra året var det dags igen. Då aviserade regeringen en skatt på avfallsförbränning. Detta trots varningar från bland annat energibolaget Stockholm Exergi, om att den redan pressade elförsörjningen i huvudstaden hotas på grund av att skatten tvingar fram en minskning av elproduktionen. Liknande var läget i andra svenska städer, som Malmö.
Mot slutet av hösten blev situationen akut. Företagsetableringar stoppades på grund av den kassa elförsörjningen. Lamporna riskerade att slockna i vinternatten. I det läget presenterades oväntat en lösning av en stolt energiminister. Regeringen tillsammans med energibranschen hade tagit ett ”initiativ” för att säkra eleffekt i Stockholm och Malmö (7/11). Men vad det så kallade initiativet i detalj gick ut på var de inblandade mindre villiga att tala om.
I den finländska energitidskriften Katternö gavs dock nyligen en ordentlig genomgång av vad de två paketen består av. Och det är en minst sagt kreativ blandning av åtgärder. Bland annat överförs beredskapsmedel, som ska användas vid krig eller naturkatastrof, till ett energibolag i Stockholm för att renovera kraftverk. I runda slängar lär det handla om en miljard kronor. Kostnader tillåts även läggas ut på nätkunderna. Det resulterar i att folk i andra delar av landet, som Hälsingland och Dalarna, tvingas ta kostnader för huvudstadens elförsörjning. Svenska kraftnät förbinds även till tekniska åtgärder runt Malmö och motköp av el i Danmark.
Den mest uppenbara frågan är hur Ygemans hopkok av åtgärder har kommit till. Här borde oppositionen ställa en rad frågor. Tål Ygemans särlösning en granskning? Hux-flux fanns bara två färdiga paket. Vad föregick dem och vad blir prislappen för skattebetalarna? Har marknadspåverkan utretts? Och är det verkligen lämpligt att spendera beredskapsmedel på det här sättet?
Att nätkunder i andra delar av landet får betala för problemen i storstäderna sticker i ögonen, såväl som det lär kännas i plånboken. Det är dags att oppositionen vaknar till och tar frågorna om den kreativa elaffären till riksdagen.