Gängvåld tillhör bilden av Sverige

Sverige är enastående på många sätt. Ett av dem är tyvärr den unika och extrema utvecklingen av gängrelaterat våld. Bara under maj månad dödades åtta personer i gängrelaterade mord.

Kanske måste vi förbereda oss på att gängvåldet kommer att öka också under 2021, tror ledarskribenten.

Kanske måste vi förbereda oss på att gängvåldet kommer att öka också under 2021, tror ledarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-06-08 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Våldsvågen gjorde slut på den optimism som många kände efter att antalet döda gått ned under vintern. Kanske berodde den tillfälliga bedarrningen bara på att ett ovanligt stort antal brottsaktiva ligister var inspärrade, tack vare den franska polisens framgångar med att dekryptera EncroChat. Gängen och klanerna verkar dock snabbt kunna täcka upp för det tillfälliga mantappet. 

Också under pandemin trodde många att våldet skulle gå ned. Men 2020 visade sig bli ett rekordår med 366 registrerade skjutningar och 47 döda. Bara i Stockholms stad dödades dubbelt så många med skjutvapen som under hela 1990-talets nordiska mc-krig. 

Kanske måste vi förbereda oss på att gängvåldet kommer att öka också under 2021. Det har det gjort varje år sedan 2012. Det finns ingen motsvarighet i något annat europeiskt land. Trenden i Västvärlden har varit minskande skjutvapenvåld. Så varför har gängens framfart inte varit högre på den politiska dagordningen?

Ett svar är att politiker, opinionsbildare och ideologiskt styrda kriminologer förtigit och relativiserat utvecklingen. De som har velat tona ned gängvåldet har med fog kunnat säga att det dödliga våldet är ungefär lika stort som i början av 1990-talet. Skälet var dock att alkoholkonsumtionen då var högre och att medicinen inte klarade att rädda livet på lika många allvarligt skadade. Ökningen har därför inte sett så dramatiskt ut som den har varit. Detta har bidragit till att problemen kunnat växa sig starka.

Ett särskilt cyniskt argument har varit att gangstervåldet bara drabbat kriminella. Till och med justitieminister Morgan Johansson talade så sent som 2017 om att det var liten risk för oskyldiga att drabbas av gängvåld. Det handlade om ”att vara på fel ställe vid fel tidpunkt”. 

I verkligheten har dock 46 utomstående personer dödats eller skadats allvarligt i konflikterna. Det är ofrånkomligt när det handlar om skottlossning, handgranatsattacker och sprängdåd i stadsmiljö.

Den nuvarande regeringen har gjort ett poäng av att vilja slå ned på gängen. Effekten har än så länge uteblivit. Satsningen sluta skjut i Malmö hyllades av politiken, men kriminologen Manne Gerell från Malmö universitet påpekade i Kvartals fredagsintervju (4/6) att det saknas tillräckliga data för att säga om åtgärden haft betydelse.