Gå inte på regeringens vapendribbling

Det är skillnad på att göra en administrativ miss med sitt lagliga vapen och att bära ett insmugglat vapen som aldrig har varit lagligt.

I vapenpropositionen klassificeras flera enhandsvapen som särskilt farliga, oavsett om vapnen används för sportskytte eller för gänguppgörelser. Något som får fel effekt, tycker ledarskribenten.

I vapenpropositionen klassificeras flera enhandsvapen som särskilt farliga, oavsett om vapnen används för sportskytte eller för gänguppgörelser. Något som får fel effekt, tycker ledarskribenten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Ledare2020-09-24 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Visst är det rimligt med böter eller annan påföljd för att slarva med licensförnyelse, men det bör knappast leda till häktning och risk för fängelse för grovt vapenbrott. Ändå har regeringen bakat in reglering av legala vapen i lagstiftningspaketet som ska motverka vapenbrott i kriminella miljöer.

Det handlar om propositionen En strängare syn på hantering av vapen och explosiva varor (2019/20:200) som nu har tragglat sig ända fram till riksdagens justitieutskott. Där ligger nu ett färdigt förslag som kan göra det möjligt att häkta regelrätt kriminella och därefter fängsla dem för att de burit eller förvarat vapen. Men om utskottet slukar hela förslaget med hull och hår medföljer också en mängd försvårande omständigheter för laglydiga sportskyttar och jägare.

Ett stort bekymmer är klassningen av flera enhandsvapen som särskilt farliga. Klassificeringen gäller oavsett om vapnen används för sportskytte eller för gänguppgörelser. Det senare innebär ytterligare försvårande omständigheter, men det är illa nog att en sportskytt ens på pappret riskerar att hamna i fängelse för en licensförseelse.

Det finns också en överhängande risk att klassningen av vapen som särskilt farliga kommer att göra det svårare för sportskyttar att få och förnya licens för vapnen. Regeringen skriver visserligen i propositionen att regleringen inte ska påverka licensprövningar, men så länge det inte ingår i själva lagtexten öppnar det för att polisen gör en annan tolkning.

Regleringar som drabbar sportskyttar och jägare går rakt emot flera riksdagspartiers politik – däribland M och KD. Samtidigt ligger det i allas intresse att så snart som möjligt få igenom en skärpt lagstiftning mot illegala vapen. Om utskottet skulle börja peta i lagförslaget ligger de ansvariga i skottgluggen för anklagelser från regeringen om att fördröja processen.

Detta får dock inte skrämma utskottet från att göra det enda rimliga. Rätta till förslaget så att det inte slår mot laglydiga vapenägare och skicka det därefter till Lagrådet för påseende som ett samlat förslag. Om så inte sker har regeringen lyckats med att få flera riksdagspartier att rösta igenom förslag som går emot den egna politiken hos en riksdagsmajoritet – dessutom i frågor som bland andra riksdagsledamoten Sten Bergheden (M), från Skaraborg, arbetat hårt och länge med.

Även om det är angeläget att få till en strängare lagstiftning mot kriminella finns det ingen ursäkt för att se mellan fingrarna när det gäller förslag som också drabbar ägare av lagliga vapen. Regeringen har redan gjort flera försök att försvåra för jägare och sportskyttar, så till den grad att det tycks vara ett av huvudsyftena för de rödgröna. Även denna gång måste sådana förslag stoppas.