Frivilligpolis ökar trygghet

Ledare2016-02-29 06:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Polisen upplevs som allt mer frånvarande på landsbygden. För att råda bot på det och andra av Polisens problem föreslår Inrikesminister Anders Ygeman (S) införandet av en frivilligpolis. Förslaget presenterade han i en intervju i Dagens Samhälle (25/2). Hur det ska fungera i detalj svarar inte inrikesministern på men han inspireras av Holland där tio procent av alla poliser är deltidsanställda ”frivilliga”. Utbildningen av dem sker på lågfart. Förslaget är välkommet. Ett hårdare samhällsklimat gör att reformer brådskar.

Fler hemlarm och utökad grannsamverkan visar att säkerställandet av tryggheten delvis förflyttats från staten till privata företag och civilsamhället. Utvecklingen har tagit en skrämmande vändning med lynchmobbar som påstår sig ta lagen i egna händer. När organiserade nazister med uniformsliknande klädsel utger sig för att vara ”trygghetsvärdar” på ett badhus i Kungälv är det en tydlig signal till Polisen att ta tillbaka begreppet trygghet.

Ygeman vill ha en närvarande polis, som de flesta andra. Genom att kopiera räddningstjänstens modell med deltidsbrandmän hoppas inrikesministern att öka den polisiära närvaron och tryggheten. Dessutom kan det vara en behövlig förstärkning vid toppmöten, fotbollsmatcher och liknande personalkrävande arrangemang.

Frivilligpoliser löser inte alla problem, men förslaget kan vara en del av en lösning och även öka det allmänna rättsmedvetandet. Deltidsbrandstationerna som Ygeman har som förebild visar dock att politisk vilja måste följas av resurstilldelning. Många stationer har lagts ned. I grunden behöver Polisen mer pengar. Införandet av en frivilligpolis ska inte vara en reform som läggs inom ramen för befintliga anslag, då kostar den mer än den smakar.

Vilka personer som får bli frivilligpoliser måste bedömas noga. Åtagandena bör främst vara av enklare natur men som avlastar nuvarande polisorganisation. Polisen har många uppgifter som med fördel kan hanteras av frivilliga. Hemvärnet som hjälper till vid exempelvis skallgångar är ett gott exempel på det.

Frivilligpoliser kan även dämpa problemet med att många utbildade poliser slutar. Inom ett nytt deltidssystem och flexiblare arbetsmarknad kan de bli kvar i de rättsvårdande myndigheternas tjänst. Om än på deltid.

Att frivilligpoliser ska säkerställa tryggheten på landsbygden följer ett mönster. Människor som väljer att bo utanför städerna måste sköta allt fler samhällsfunktioner själva. Med frivilligpoliser tar staten kontroll över säkerställandet av tryggheten, innan medborgargarden bildas för ändamålet.

Utsikterna att rekrytera personal kan vara förslagets största svaghet, på landsbygden råder det på många håll redan brist på deltidsbrandmän.

Frivilligpoliser är ett bra förslag, om resurserna som behövs skjuts till. Men det rör sig i gränslandet mellan staten och civilsamhället, en gråzon där staten sköter allt fler av sina åtaganden på landsbygden.