Men med tanke på hur mycket processen har försenats går det inte att vara helt nöjd med utvecklingen.
Det var inte helt oväntat att Huawei skulle försöka överklaga beslutet från Post- och telestyrelsen, PTS, om att företaget utesluts från 5G-auktionerna. I samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen bedömdes både Huawei och ZTE utgöra sådan risk för Sveriges säkerhet att de inte får bygga ut 5G-nätet, och deras produkter får inte heller användas av någon annan i det sammanhanget. Det var och är en rimlig bedömning, eftersom kinesiska företag enligt lag lyder under det styrande kommunistpartiet, som då skulle få tillgång till grundläggande digital infrastruktur i Sverige.
Huawei är dock i sin fulla rätt att försöka överklaga beslut som kraftigt begränsar företagets affärsmöjligheter. Problemet var att beskedet från PTS kom bara ett par veckor innan auktionerna skulle börja i november. Huawei överklagade beslutet, och auktionerna tvingades flytta fram.
Frågan om huruvida PTS hade rätt att utesluta Huawei ligger fortfarande hos förvaltningsrätten. Men auktionerna kan till slut alltså genomföras ändå, efter nya domstolsbesked. Det är goda nyheter. Frekvenserna som auktioneras ut behövs för att 5G ska kunna rullas ut på bred front i hela landet. Det är i sin tur en förutsättning för exempelvis självkörande bilar och annan ny teknik som är beroende av stabil uppkoppling.
Däremot finns nu en risk att Huawei också kan överklaga auktionernas utfall, eftersom företaget inte får vara med. Det allra bästa hade varit om hela ärendet med kinesiska bolag i 5G-nätet hade kunnat avklaras i god tid innan de planerade auktionerna. Som så ofta faller ansvaret tillbaka på regeringen, som väntade alldeles för länge innan den gav PTS i uppdrag att samråda med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Om det hade kunnat genomföras på ett annat sätt, med besked tidigare, hade vi varit ett viktigt steg närmare 5G-utbyggnad vid det här laget.
Markeringen mot Huawei kan också påverka Sveriges relationer med Kina, inom både handel och politik. Balansgången är knepig när det handlar om en auktoritär stat – det är viktigt för många svenska företag att kunna fortsätta utbytet med landet, samtidigt som Sverige inte kan riskera sin nationella säkerhet. Här finns ännu en anledning till att 5G-processen borde ha skötts snyggt men bestämt, utan tveksamheter.
Det är viktigare att 5G-nätet är säkert än att det byggs på utsatt tid. Men förseningen är trots allt ett bakslag för viktig infrastruktur, som hade kunnat undvikas.