Förödande väntetider

Ledare2017-08-03 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Vårdföretagare som är redo att starta upp sin verksamhet riskerar att få se sin dröm gå i kras innan den ens har börjat. Orsaken är att handläggningstiderna hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, den myndighet som godkänner nya äldreboenden och HVB-hem, är för långa.

En vårdföretagare säger till Sveriges Radio att han kan starta verksamheten i dag om det gick, men att tillstånden har dröjt i över ett år (31/7). Under tiden står hans lokaler tomma och kostar pengar. Om ingenting händer kan det sluta i konkurs.

Att det finns en myndighet som har till ansvar att kontrollera de som vill driva äldreboenden och HVB-hem är en förutsättning för sektorn. Fungerar inte den riskerar vården att locka till sig lycksökare och skojare.

I spåren efter flyktingkrisen startades det upp ett antal HVB-hem för ensamkommande ungdomar, där den primära drivkraften var snabba pengar snarare än att ge god omsorg. I somras kom även nyheten att ett boende för ensamkommande i Hörby drevs av radikala islamister (Kvällsposten 16/7). Tyvärr spiller de enskilda fallen över på majoriteten, de hederliga vårdföretagarna, och solkar bilden av hela branschen.

Kontrollmekanismer är alltså nödvändiga men det säger sig självt att situationen blir ohållbar när Ivo:s långa handläggningstider slår undan benen på vårdföretagare. Behovet av kvalitativ vård ökar stadigt, inte minst då vår befolkning blir allt äldre, och alla goda initiativ behövs om vi ska vara någorlunda förvissade om att det ska finnas tillgång till god omsorg i framtiden.

En delorsak till de ökade handläggningstiderna är att riksdagen i mars beslutade om att redan upphandlade entreprenader också ska omfattas av tillståndsplikt, vilket ökat Ivo:s arbetsbörda avsevärt. Med facit i hand kan man åtminstone ställa frågan om det möjligen var ett väl ambitiöst beslut.

Enligt Ivo så har man tillfört extra resurser i form av fler anställda och arbetar för att få ned antalet tillståndsansökningar, men att det kommer att dröja innan man är ikapp. Det är dock en klen tröst för de vårdföretagare som nu riskerar att gå i konkurs.

En åtgärd som skulle underlätta situationen avsevärt vore att vårdföretagare som redan har tillstånd och fungerande verksamhet inte behöver ansöka om ett nytt för att starta en ny verksamhet.

En annan åtgärd vore att den som ansöker om ett verksamhetstillstånd får en garanti om att det inte ska dröja mer än ett antal månader innan en ansökan är färdigbehandlad. Det skulle sätta ökad press på Ivo att handlägga ärendena snabbare.

Svensk vård står inför en rad stora utmaningar och ingen har råd med att goda initiativ stoppas på grund av långsam byråkrati, allra minst de som i dag har störst behov av omsorg. För att inte nämna alla de som kommer att behöva vård i framtiden.