Men det finns såklart rimliga undantag från den principen, och ett sådant är arbete med barn. Sedan 1 januari måste till exempel idrottsföreningar inom Riksidrottsförbundet kontrollera belastningsregistret för alla idrottsledare som har kontakt med barn.
Beslutet om regeln fattades av Riksidrottsförbundet förra året. Även tidigare uppmanades föreningar att begära utdrag ur belastningsregistret, men nu är det alltså obligatoriskt. Efter kontrollen är det däremot upp till den enskilda föreningen att bestämma om en person är lämplig för uppdraget eller inte.
Enligt SR Radiosporten (29/7) finns det dock vissa problem med den nya regeln. Till exempel har en man som dömts två gånger för sexualbrott mot barn kunnat träna ungdomar i en bowlingklubb, eftersom domarna var för gamla för att synas i det begränsade registerutdraget. Metoden är alltså inte ett helt säkert sätt att få reda på om ungdomsledare varit dömda för något, och heller inte om det gällde brott mot just barn.
Själva poängen med registerutdragen är att inte utsätta barnen i idrottsföreningen för risker om en dömd person återfaller i brott. Värt att notera är dock att den risken är liten för just sexualbrottslingar, som Radiosportens rapportering gällde. Enligt Kriminalvården återfaller bara ett par procent av sexualbrottslingarna i samma typ av brottslighet. Många av de som utsätter barn för allvarliga brott har alltså helt rena belastningsregister.
Föreningarnas uppgift är inte bara att stoppa personer som tidigare begått brott, utan att skydda barnen mot risken att utsättas för brott överhuvudtaget. Att kontrollera belastningsregistret är därför långt ifrån en tillräcklig åtgärd när en person ska anlitas för att träna eller leda barn i föreningar.
I den statliga utredningen om belastningsregisterkontroll, som presenterades 2019, understryks riskerna med att arbetsgivare och uppdragsgivare förlitar sig enbart på utdragen. Många har inte de kunskaper som krävs för att fullt ut förstå vad utdraget säger, och därför är det alltid bättre att också använda andra metoder. Utförliga samtal och kontroller med referenspersoner kan ofta avslöja mer än ett utdrag ur belastningsregistret.
Många idrottsföreningar har varken tid eller resurser för att göra en lika grundlig kontroll som arbetsgivare kan göra. Men bara för att det blivit tvingande inom Riksidrottsförbundet får utdrag ur belastningsregistret inte bli den enda kontrollen av en tränare. Då kan effekten bli att de som tidigare har begått brott stoppas, medan personer som är benägna att begå sina första brott släpps fram.