I London fick precis en högt uppsatt chef inom företaget för mobilappen TikTok kliva ned på grund av ett uttalande om mammaledighet. Han hade sagt att företag inte borde erbjuda mammaledighet alls, detta utifrån sin övertygelse som kapitalist. (The Independent 8/6)
I jämförelse med Storbritannien har Sverige en mycket mer generös politik för barnfamiljer. Det har gjort att Sverige har ett av de högsta födelsetalen i Europa. Europeiska länder ser ofta upp till detta system i sin kamp mot åldrande befolkning och dess ekonomiska konsekvenser.
Men i Sverige tas det nuvarande systemet ofta som en självklarhet. Dessutom betalar staten varje år miljarder för att finansiera förskoleverksamhet för små barn. Man betalar personal för att ta hand om andra föräldrars barn. Föräldrarna frigörs för att kunna skapa – förhoppningsvis – något av värde som ska ge pengar tillbaka till ekonomin. Men är detta verkligen det mest värdeskapande systemet i längden? I ett annat system hade arbetet att ta hand om barn belönats lika – oberoende om det är föräldrarna eller någon annan som utför det. Föräldraförsäkringen är ett litet sätt att ge föräldrar något tillbaka för den insats de gör för den framtida generationen.
Orsakerna till kritiken mot generös föräldraförsäkring är oftast segregering eller jämställdhet. Men när det gäller jämställdhet är det också en jämställdhetsfråga att kvinnors obetalda arbete i hemmen (nej vi har inte lyckats utrota det än) börjar värderas högre. Oavsett om det sker genom barnbidrag eller på andra sätt är det ett litet steg på vägen mot ett mer jämställt samhälle. Det den nämnde engelske TikTok-chefen uttrycker i sitt uttalande är att kvinnor behöver bli som män för att få vara med på arbetsmarknaden. Det är ett större jämställdhetsproblem än hur familjer väljer att fördela sin föräldraledighet.
Segregationen, eller framför allt de låga språkkunskaperna i svenska hos barn med utrikesfödda föräldrar, är ett större problem. Lösningen på det är dock inte att tvinga kvinnor ut i arbetsmarknaden mot deras vilja – det är inte särskilt frihetligt. I stället kan man ge både föräldrarna och barnen bättre möjligheter för att lära sig svenska.
Det finns många sätt att omfördela ekonomin på ett sätt så att nuvarande system kan fortsätta. På så sätt behåller vi våra höga nativitetssiffror, uppvärderar det arbete som görs i hemmet och ger familjer friheten att bestämma själva. För vi måste behålla tilliten till att föräldrar själva vet vad som är bäst för deras barn.