Fler bör ta efter Tjustbygdens sparbank – av pedagogiska skäl

Att inte ens lokala sparbanker kostar på sig en ränta på ungdomskonton sticker i ögonen. Men Västervik är ett undantag.

Fler banker bör ta efter fristående Tjustbygdens sparbank, som ger ränta på ungdomskonton.

Fler banker bör ta efter fristående Tjustbygdens sparbank, som ger ränta på ungdomskonton.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Ledare2024-10-10 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn får höra att det lönar sig att spara. Att pengar växer på banken. Men det stämmer inte längre.

Räntan på storbankernas lönekonton är tillbaka på noll igen. Något som till den grad irriterat riksbankschefen Erik Thedéen att han nyligen uppmanade bankerna att kompensera konsumenterna.

Något som särskilt sticker i ögonen är de låga räntenivåerna på de konton som används av barn och unga. Nordea ger 0,1 procent i ränta på personkonton för barn och unga. Handelsbanken och Swedbank ger ingen ränta alls på sina ungdomskonton.

Till och med lokala östgötska sparbanker – som vanligtvis talar varmt om sitt ansvarstagande för orten – ger försvinnande låg ränta på dessa konton.

Räntan på ett ungdomskonto i Kinda-Ydre sparbank är för närvarande 0,05 procent. Än snålare är Vadstena sparbank, som helt har nollat räntan.

Här kan det invändas att bankerna har flera typer av konton. Vissa ger hyfsat hög ränta, som sparbankernas lokala sparkonton eller skogskonton.

Men om det är några konton som borde ha riktigt bra ränta så är det väl just de konton som är till för barn och unga? Är det inte närmast ett samhällsansvar att se till att uppväxande generationer uppmuntras att vara sparsamma?

För som situationen är nu uppstår ett pedagogiskt problem. Barn ser inte längre att pengarna växer på de konton som de använder mest. De får alltså inte något för att de lägger band på sig och håller hårt i pengarna.

Snarare framstår det som en dålig affär att ha pengar på banken. Prisökningen på prylar och godis är inte noll. Så den som låter pengarna ligga på kontot får i det långa loppet mindre kexchoklad än den som bränner veckopengen direkt.

Lyckligtvis finns det banker som väljer en aningen annan väg. Åtvidabergs sparbank – som snart slås ihop med Tjustbygdens Sparbank – har jämfört med andra sparbanker i länet en högre ränta även på ungdomskonton. Den uppgår för närvarande till 0,95 procent. Och även tidigare år, när ränteläget var rekordlågt, har Åtvidabergs sparbank hållit fast vid en symbolisk ränta på ungdomskonton.

Bäst i klassen är Tjustbygdens sparbank, som i skrivande stund ger 2,4 procent på ungdomskontot.

Men att många svenska banker inte ger märkbart högre räntor på barn och ungdomars konton är också svårbegripligt. För de senaste åren har det varit fest i banksektorn. Till den grad att finansminister Elisabeth Svantesson (M) har sagt att vinsterna sticker i ögonen.

Något som verkligen sticker i ögonen är dock att inte ens lokala sparbanker kan kosta på sig en symbolisk ränta till barn och unga, som ska lära sig att det lönar sig mer att spara än att slösa.