I dagarna beslutade lagmannen vid Kalmar tingsrätt att minska antalet förhandlingar i Västervik under resten av året. Även om beslutet inte uttryckligen är en total nedstängning, och även om det inte säger något om tiden efter 2019, så är det ett steg i fel riktning. Oron som beslutet skapat är inte obefogad. Risken är uppenbar att beslutet förlängs och permanentas.
Skälen som anges till beslutet är renodlat ekonomiska. En ansträngd ekonomi hos domstolen kräver åtgärder. Men det är skäl som går att invända emot. Kostnader som sparas in förflyttas och hamnar någon annanstans. Även om tingsrätten har räknat rätt och tar ett rationellt beslut i ett snävt budgetperspektiv riskerar det ända att sluta på minus på en samhällsnivå. Som centraliseringar så ofta gör.
De små tingsrätterna och tingsställena lär behövas i framtiden. Påbörjade och planerade satsningar inom polisen kommer kräva satsningar på domstolar och kriminalvård. Att lägga ned tingsrätter och tingsställen är att be om merkostnader den dag behoven plötsligt är större igen.
Men tingsrätterna har ett värde inte bara för staten och rättsväsendet. De har ett stort värde lokalt. När rättsväsendet centraliseras till provinshuvudstäder avlövas småstäderna på den kompetens som dess tjänstemän besitter. Allt färre personer med specialistkompetens inom en arbetsmarknadsregion leder till svårigheter att etablera nya och behålla befintliga verksamheter. Den onda cirkeln snurrar vidare.
Vidare är det värdefullt att staten inte bara finns någon annanstans. Rättsstaten uppbär vårt samhälle och dess principer finns mitt ibland oss. Då är det också viktigt att dess institutioner som manifesterar rättigheter och skyldigheter finns hos oss. Alla bör ha goda möjligheter att besöka förhandlingar i domstol och med egna ögon ta del av denna del av samhället.
Var tingsrätterna ska ligga bestämmer förvisso Sveriges Domstolar. Men när argumentet är brist på pengar bör det inte undgå de styrande lokalt. Det behövs således agerande från de politiker som värnar småstadens möjligheter.
Västerviks kommun reagerar med ”bestörtning” och kommunalrådet Dan Nilsson invänder mot de ekonomiska argumenten. Det är inget fel med vare sig känsloläget eller argumenten i sig. Problemet är att det inte räcker. Det är Dan Nilssons socialdemokratiska partikamrater som ansvarar för resurserna och som i förlängningen kan påverka saken.
KD gick till val på budskapet att återinföra flera lokala tingsrätter, bland annat den i Västervik. I budgeten från M och KD, vilken riksdagen antog, finns vissa förstärkningar till domstolarna jämfört med regeringens ursprungsbudget. Framtiden för de små tingsställena är det nu upp till regeringspartiet Socialdemokraterna och dess stödpartier att rå över.