Den 9 februari kommer vi kunna återgå till att leva som normalt, var beskedet på regeringens pressträff (3/2). Restriktioner om bland annat deltagartak, sällskapsstorlek och avstånd kommer då att upphöra för såväl offentliga som privata sammankomster, serveringsställen, mässor samt kultur- och sportevenemang. Det var på tiden.
Men att vi får möjligheten till vardagsliv tillbaka bör inte föranleda någon tacksamhet till regeringen. Redan när dessa nya restriktioner aviserades strax innan jul påpekade många att de inte var motiverade. Att omikron-varianten sällan leder till allvarlig sjukdom för vaccinerade var uppenbart för de flesta. Något som också förklarade varför inläggningsgraden på IVA var stadigt sjunkande, trots högre smittspridning.
När restriktionerna nu hävs är det just detta som FHM och statsministern hänvisar till. Man hävdar att det är en avgörande skillnad från tidigare. Förvisso är kunskapsläget bättre, men vad som i praktiken har bekräftats är att regeringens riskbedömning var fel. Läget var inte så allvarligt som framhölls.
Tyvärr var det inte första gången som den socialdemokratiska regeringen felbedömde läget. Vid pandemins inledning saknades denna förmenta försiktighetsprincip helt. Då covid-19 spred sig från Kina till resten av världen avstod regeringen från att ens testa hemresande från skidorter i Italien. Coronakommissionen (29/10-21) har senare fastslagit det var just så som den huvudsakliga smittan nådde Sverige.
Regeringen agerade inte heller på FHM:s hemställan i januari 2020 att covid-19 skulle klassas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Hade man gjort annorlunda skulle beredskapen ha kunnat vara bättre gällande bland annat skyddsutrustning.
När smittspridningen väl var ett faktum här krävde bland andra Moderaterna omfattande testning och smittspårning (30/3-20) för att kunna bryta smittkedjor. Men inte heller det hörsammades. Ett val som sannolikt har lett till onödiga dödsfall då en studie från Lunds universitet i höstas konstaterade att dödlighet och sjukhusinläggningar har varit betydligt lägre i regioner med mer testning (8/11-21).
Gång på gång har regeringen valt fel åtgärd vid fel tillfälle. Vissa kanske menar att Socialdemokraternas nya vilja att införa restriktioner visar på lärdom från tidigare misstag. Men att man gjorde för lite då, ursäktar inte att göra för mycket nu. Snarare tyder agerandet på konsekvent dåligt omdöme. Inte minst som det även motiverades utifrån det allmänna sjukdomsläget.
Sedan coronaviruset först kom till Sverige har över 16 000 personer dött. En av de främsta uppgifterna som åligger varje regering är att hantera oväntade kriser. Liksom vid Tsunamikatastrofen för snart 20 år sedan visar Coronahanteringen att Socialdemokraterna inte längre besitter den förmågan.