Politiskt underbarn kallas han, Sebastian Kurz 31 år fyllda och sedan någon månad regeringschef eller förbundskansler i EU-landet Österrike. Kurz var utrikesminister i förra regeringen. Han leder det borgerliga folkpartiet ÖVP, som efter valet i december bildar regering med högerpopulistiska frihetspartiet FPÖ, som påstås ha rötter i nazistiska tankar. Den nye förbundskanslern har fått epitet som en konservativ Emmanuel Macron eller Kanadas premiärminister Justin Trudeau – alltså som en extremt duktig talare. Kurz, som nyligen besökte Berlin, har varit öppet kritisk mot Tysklands ledare för en alltför generös flyktingpolitik.
Kurz säger sig vilja ha ett nära samarbete med Tyskland och Frankrike. Men samtidigt vill han ha bra kontakt med Europas östra delar, läs Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – de så kallade Visegradländerna. De flesta bedömare menar dock att Österrike aldrig kommer att liera sig helt och hållet med Visegradländerna. Österrike är nettobetalare till EU. Visegradländerna däremot får ut mer än man betalar in. Perspektiven blir oförenliga. Dessutom är de fyra Visegradländerna numera NATO-medlemmar. Österrike värnar fortfarande om sin neutralitet. Däremot kommer säkert Österrike mer närma sig dem i flyktingfrågor med mindre fokus på fördelning av flyktingar och mer på skyddandet av EU:s yttre gränser.
Vi får inte glömma bort att Österrike med tanke på sin folkmängd och sitt geografiska läge mitt i migrantströmmen under årtionden med Ungernkris, Pragvåren och Jugoslaviens sammanbrott tagit emot ett imponerande antal flyktingar. Det får inte glömmas bort i dagens uppskruvade debatt om vilka länder som är mest ovilliga ta emot flyktingar. Till saken hör även att Österrike till hösten också är EU:s ordförandeland.
Mer oroande är kanske att det andra regeringspartiet, högerpopulistiska FPÖ, vill tona ned kritiken mot Putins Ryssland. Enligt uppgift har partiet slutit ett femårigt avtal med Putins parti Förenade Ryssland om samarbete och ömsesidigt stöd. FPÖ ifrågasätter EU:s sanktioner mot Ryssland. Partiets ledare Heinz-Christian Strache, som anklagas för att ha rötter i nazistiska idéströmningar, är vice förbundskansler. Utrikesministerposten går också till en FPÖ-politiker Karin Kneissel, som inte var medlem av partiet men nominerades av partiet. Partiet har målat upp en bild av icke-européer som en hotfull kraft som skulle översvämma landet.
Så vad vi får se från österrikisk sida framöver är nog trots allt att den unge förbundskanslern Kurz vill se sig som brobyggare i Europa. Österrike tros vilja spela en medlande roll mellan de östeuropeiska länderna och deras vedersakare i väst. En roll som väl motsvarar både landets geografiska läge och historiska arv. Något återupprättande av ungersk-österrikiska kejsardömet är absolut inte aktuellt dessbättre. Österrike står på stabil demokratisk grund.