I lördags blev Anna Kinberg Batra slutligen vald till ny ordförande för Moderaterna på partiets extrastämma i Stockholm. Hon har därmed goda utsikter att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Men vägen dit är lång och snårig.
Kinberg Batra utpekade själv sin stora uppgift som att attrahera stora väljargrupper. Det är förvisso sant, men det ligger ännu en bit fram i tiden. Innan dess måste hon åter bygga upp förtroendet inom partiet och samla det bakom sig.
Nomineringen av Kinberg Batra var visserligen en tämligen unison process, men också väldigt ljummen. Någon större entusiasm gick det knappast att tala om. Under den korta tid som har förflutit mellan nomineringen och det faktiska valet har dock decemberöverenskommelsen (DÖ) inträffat. Om känslorna tidigare var ljumma för Kinberg Batra gick de då över till att bli kyliga över lag. Och på stämman hängde en obekväm känsla i luften.
Henry Sténson, ombud från Stockholms stad, begärde till och med ordet och kallade DÖ elefanten i rummet. Det var en träffande beskrivning.
Även om Kinberg Batra har ett kämpigt utgångsläge inledde hon åtminstone sin gärning starkt. Inledningstalet gjöt visst mod i många moderata hjärtan. De starkaste applåderna kom när hon talade om behovet av ett stärkt försvar och att hon vill se en utredning om förutsättningarna för ett svenskt Nato-medlemskap.
Moderaterna ska också kämpa för ytterligare sänkt beskattning på arbete redan från 64 års ålder. Det är ett gott förslag, att fortsätta arbeta även längre upp i åldrarna blir allt viktigare i takt med att vi lever längre. Ett par års extra arbete gör mycket för pensionen och den egna ekonomin, samtidigt som det hjälper de offentliga finanserna.
Kinberg Batra markerade också att Sverige ska fortsätta att vara ett öppet land. Det ska vara möjligt för utländska studenter att stanna kvar i Sverige när de är färdiga med sina studier. Behovet av kvalificerad arbetskraft är stort och det finns ingen anledning att inte låta dessa människor göra sin livsgärning här. ”Vi säger inte ’go home’, vi säger gå till jobbet” sade den nye partiledaren och mottog ånyo stora applåder.
Hon markerade också att den nuvarande politiken inte fungerar. ”Att ta ansvar för öppenheten är också att ta ansvar för att den fungerar – för alla.” Migrations- och integrationspolitiken är viktiga delar i arbetet att förnya Moderaterna för att möta dagens utmaningar. Förhoppningsvis signalerar uttalandet en förståelse av och för det behovet.
Kinberg Batra talade om skatter och frihet, om att åldras och om att ändras. Viktigare ändå är måhända att hon levererade sitt tal med pondus och kraft. Att bli partiledare är en process och det pressade tidsschemat har medfört att Kinberg Batra får genomgå den processen efter att ha blivit vald.
Det är en roll att växa i, men Anna Kinberg Batra har gett prov på vad framtiden kan leda till. Nu återstår bara att övertyga partikamrater och väljare.