Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson (MP) presenterade igår under en hastigt sammankallad pressträff en rad förslag för att ”kraftigt minska antalet asylsökande” och ge Sverige ”andrum”.
Efter att under lång tid vägrat inse vilka övermäktiga krav flyktingmottagandet ställer på kommunerna verkar vinden nu ha vänt. Regeringen vill begränsa rätten till anhöriginvandring, endast få undantag tillåts. Utlänningslagen ska anpassas till EU:s miniminivå, för en tid av tre år. Tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar, med undantag för barn och familjer som befinner sig i landet innan beslutet träder i kraft. ID-kontroller för samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.
Det är kraftfulla förslag regeringen lägger fram för att minska asyltrycket på Sverige och öka trycket på de EU-länder som inte tagit emot så många asylsökande.
Frågan är dock hur effektiva åtgärderna är i det korta perspektivet då förändringarna i utlänningslagen beräknas komma på plats först i april nästa år.
Vilka resultaten blir återstår att se. Löfven var tydlig med att han fortfarande anser att krisen huvudsakligen beror på övriga EU-länder snarare än det svenska agerandet. Att regeringen ändå vidtar åtgärder, om än i sakta mak, är dock en behövlig omsvängning.
Sverige har tagit emot 80 000 personer de senaste två månaderna. Problemen i mottagningssystemet är uppenbara. Asylsökande sover på gatan då Migrationsverket inte kan få fram tillräckligt med sängplatser.
Kommunpolitikerna har länge påtalat den ohållbara situationen, inte sällan i ett högt tonläge. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i en rapport förra veckan varnat för undanträngningseffekter inom socialtjänst och sjukvård som äventyrar liv och hälsa.
Anna Kinberg Batra (M) kommenterade förslagen med att hon var orolig att åtgärderna inte var tillräckliga och att det är resultatet som räknas.
Av Romsons uppträdande under pressträffen att döma har S pressat MP rejält för att regeringen ska kunna lägga dessa förslag. Det skulle inte förvåna om Löfven ställt MP inför valet att lämna regeringen eller ta de svåra beslut som krävs för att undvika den ”systemkollaps” utrikesminister Margot Wallström (S) varnat för.
S har rimligen kunnat läsa Migrationsverkets prognoser och föreställt sig de problem som nu realiserats. Huruvida MP tytt tecknen är mer oklart. Nära att brista i gråt sade Romson att man inom MP haft en debatt om verklighetsbilden och att det nu är viktigt att göra någonting för att avlasta kommunerna. Gissningsvis innebär detta att man börjat inse att öppna gränser och välfärd åt alla är och förblir en utopi.
Nu har i alla fall MP, som hittills hållit emot alla försök att minska antalet flyktingar som söker sig till Sverige, tvingats att ta ansvar för obekväma beslut. Det finns trots allt en sorts rättvisa i detta.