Darth Vader och elallergin

Det finns en internet-meme som är väldigt rolig i sin träffsäkerhet och relevans. Humor gör sig sällan rättvisa i återberättat format, men här görs ett försök att ändå återge den pedagogiska poängen.

Jakob Styrenius.

Jakob Styrenius.

Foto: VT

Ledare2021-04-03 10:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Bilden härör från slutscenen i Star Wars, där den unge hjälten Luke Skywalker strider mot sin ärkefiende Darth Vader. Darth berättar att han är far till Luke, vilket får hjälten att skrika i ångest och förnekelse. Texten i memen har bytts ut så att Darth berättar att ”överdriven tro på vetenskap är kunskapsteoretiskt osunt”. Luke skriker: ”Nej, det är inte sant! Det är omöjligt!” Darth fortsätter lugnt: ”Den vetenskapliga metoden har sina begränsningar. Att hävda motsatsen är ett dogma som kallas scientism. Kolla upp det!” Varpå Luke okontrollerat skriker ut sin ångest.

Poängen bör vara drabbande för många. I vårt samhälle hålls vetenskapen högt, men samtidigt är det många som inte har någon djupare förståelse för dess metod och villkor. Därför blir ofta försvaret av vetenskapen ytligt. Och det blir även fel i scientismens överdrivna tilltro till att vetenskapen kan ge svar på allt, eller att endast vetenskapen kan avgöra vad som är sant och hur vi bör bygga vårt samhälle.

Insikten att vetenskapen har begränsningar, eller snarare att vår användning av den inte ger alla svar, är viktigt när samhället ska försöka förstå sig på nya eller hittills oförklarade fenomen. Ett scientistiskt förhållningssätt skapade uppfattningen att långtids-covid inte var något verkligt. Ett scientistiskt förhållningssätt döljer även det faktum att många beslut bygger på värderingar istället för fakta.

Det kan finnas många skäl till att ett påstående kan vara sant även om det inte är vetenskapligt bevisat. Ibland har vetenskapen inte utvecklat tillräckligt goda metoder. Ibland har forskarna inte hunnit skaffa sig en uppfattning. Ibland saknas intresse av att utforska saken vetenskapligt.

Hittills har varken vetenskapen eller filosofin lyckats bevisa att hela vår verklighet inte är en projektion som spelas upp för vårt medvetande. Men det finns ända ganska goda skäl att leva sitt liv utefter hypotesen att så inte fallet.

Istället för att hålla fast vid ”vetenskapen” som enda källa till kunskap bör vi ha en ödmjuk inställning till orsakssamband och vad vi kan veta.

Det är här elöverkänslighet och andra fenomen som inte kunnat bevisas vetenskapligt kommer in i diskussionen. Eftersom Bostadsbolaget funderar på att bygga bostäder anpassade till dessa individer.

Och nu kan de flesta läsare som tagit sig ända hit andas ut. Textens inledande resonemang stödjer inte Bostadsbolagets planer. Tvärtom så visar det varför bolaget bör avstå. Det är en sak att acceptera samband och överväga särskilt stöd när vetenskapen inte hängt med. Men här har vetenskapen inte lyckats påvisa något samband mellan el, elektromagnetiska fält och mående trots omfattande forskning. Även om vi ska komma ihåg att ett sådant samband inte är teoretiskt omöjligt, kan vi konstatera att det är extremt osannolikt. Alltså bör kommunen inte bli först i landet med att bygga bostäder som anpassas till detta extremt osannolika samband.

Att det finns människor som upplever elöverkänslighet och mår dåligt är ett faktum. Och det är lätt att göra sig lustig över dessa. Men istället för att göra sig lustig över människor som mår dåligt, bör vi göra oss lustiga över dem som oreflekterat kräver vetenskapliga bevis för att tro på saker. Och påminna dem om Darth Vaders svidande sanningar.