Därför finansierar EU Putins krigskassa

Priset på fossila bränslen har skjutit i höjden sedan kriget i Ukraina bröt ut. Naturgas kostar nästan 13 gånger mer i dag än vad den gjorde för ett år sen, rapporterar Bloomberg (8/3).

Europa har gjort sig beroende av Rysslands resurser av framför allt gas och kol, och fortsätter därför att importera trots kriget. Ett beroende som kan vändas som vapen mot oss, menar skribenten.

Europa har gjort sig beroende av Rysslands resurser av framför allt gas och kol, och fortsätter därför att importera trots kriget. Ett beroende som kan vändas som vapen mot oss, menar skribenten.

Foto: Bernd Wuestneck/AP/TT

Ledare2022-03-10 05:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Bara på en dag spenderar EU-länderna numera mer än 900 miljoner euro på rysk gas, kol och olja. 900 miljoner euro rakt in i den ryska krigskassan.

USA lät på tisdagen avisera ett stopp för all import av ryska fossila bränslen, såväl olja som gas och kol. Även Storbritannien presenterade ett liknande förbud, men bara gällande olja. Gas och kol kommer fortfarande importeras, och däri ligger problemet: Europa har gjort sig beroende av Rysslands resurser.

EU är helt enkelt för bundet till denna import för att kunna avvara den ryska marknaden, även under brinnande krig. Unionen kan inte tillgodose sitt eget energibehov, och Ryssland kontrollerar närmare en fjärdedel av världens naturgas och 16 procent av världens kol. För ett land som Tyskland vars energiproduktion till 15 procent beror av gas, och ytterligare närmare 10 procent av kolkraft, bådar det illa. För ett land som Nederländerna, där motsvarande siffror är 58 procent och 16 procent, är det långt mycket värre.

Detta beroende är särskilt farligt eftersom det kan vändas som vapen mot oss, vilket det säkerligen kommer göras förr eller senare. Det finns inget som stoppar den ryska regimen från att — utan förvarning — strypa exporten till Europa, kanske även i vintertid. Detta skulle vara katastrofalt för unionen och även för oss i Sverige.

Vi är inte är särskilt beroende av rysk import, men desto mer av Europa. Särskilt elkunder i södra Sverige hade tagit skada av en sådan chock, då de ofta behöver importera el från kontinenten. En prischock i Tyskland leder därför till en prischock även för oss. Sådan allvarlig strömbrist kan orsaka allvarlig skada om det leder till långvariga industristopp.

Med tanke på att larmen om konkurs redan ringer, (Tidningen Näringslivet 8/3), inte ens en månad in i detta krig, så är det tydligt att även Europa kommer ta stor skada av detta handelskrig. Därför är det extra viktigt att minimera de negativa följdverkningarna.

Moderaterna föreslår exempelvis att sänka skatten på drivmedel till EU:s miniminivå, och även ansöka till EU om att tillfälligt få ta bort skatten helt. En sådan åtgärd hade varit både konstruktiv och bidragit till EU:s motståndskraft gentemot Ryssland. Men långsiktigt behövs mer om vi någonsin skall lämna detta beroende bakom oss.

Elektrifieringen behöver fortsätta och den måste accelereras. EU:s initiativ REPowerEU, som lovar att bland annat verka för mer elektrifiering, är en hygglig början. Men vi kommer inte undan att Europa kommer fortsätta vara beroende så länge som vi undviker kärnkraften, vilket är den enda energikällan som är ren, effektiv, billig, och som verkar i huvudsak utanför den ryska marknaden. Utan det så är risken att Ukraina inte är det sista ryska krig som EU tvingas öppna plånboken för.