Den svenska naturen, värderingar som noggrannhet, pliktkänsla och jämlikhet. Samt våra välfärdsinstitutioner: Vår sjukvård, arbetsmarknadsmodell och äldrevård. Slutligen, att vi ställer upp för varandra, tillsammans genom hårt arbete gick vi från armod till välstånd. Det gör Sverige till ett land värt att kämpa för.
Ståendes i publiken kunde man känna hur statsministerns ord gav genklang i det socialdemokratiska folkdjupet. Per Albin Hanssons ande vilade över Almedalen denna kväll. Andersson målade upp drömmen om det gamla folkhemmet. Där ingen tränger sig före till välfärden och barnen lär sig känna igen såväl koltrastens drill som Carl Larssons målningar.
Inledningens retorik var ny för Andersson. Uppenbarligen försöker hon appellera till de sverigedemokratiska väljare som lämnat S tidigare. Som Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron konstaterat (3/7) kan valet mycket väl avgöras i familjer bestående av en make med SD-sympatier och en fru som är socialdemokrat. Statsministern levererar ammunition till de senare.
Frågan är dock hur väl talet var anpassat till de väljare som är beredda att byta parti. Andersson påpekade att vi svenskar ofta varit försiktiga med att uttrycka vår fosterlandskärlek. Vilket hon förklarar med att vi inte vill framstå som skrytsamma. I själva verket är nog huvudskälet att sådana kärleksförklaringar i bästa falls mötts av löje och hån, i värsta fall av anklagelser om främlingsfientlighet och rasism. Inte minst av företrädare från Anderssons eget parti.
För den som återkommande fått utstå sådana påhopp lär statsministerns lovord till Sverige klinga falskt. Trovärdigheten blev ännu mer lidande i resten av talet. Andersson höll sig till de samma tre punkter som från valet till partiledare. Brottsligheten, klimatet och skolan.
Problemet är att många av dagens problem på dessa områden är resultat av socialdemokratiska idéer. En motvilja mot höga straff och en stark polis har låtit kriminella gäng ta över många förorter. Nedläggningen av kärnkraft som skett under flera S-ledda regeringar har gjort oss sämre rustade att stödja den gröna omställningen. Att skolbarn inte längre nöter in algebra, korrekt stavning eller hexameter, beror på ett skolideal som tonar ned traditionella kunskaper. Ett ideal som S var pådrivande för att införa. Det vet väljarna.
Slutligen kom talets höjdpunkt: ett löfte om att förbjuda vinst i fristående skolor. Ett förslag som säkerligen skulle få flera av friskolor att stänga. Frågan är hur beskedet att barnens skola lägger ned kommer tas emot av många föräldrar.
Folkhemsretoriken kan säkert gå hem hos många, men motarbetas av Anderssons andra ord. Det är tveksamt om Per Albin kan vinna val från graven.