I senaste opinionsmätningen från SVT/Novus växer M med 0,6 procentenheter och når 20,2 procent av väljarnas stöd. Sverigedemokraternas stöd minskar samtidigt med 1,4 procentenheter och har 19,4 procent av väljarnas förtroende (SVT 3/11).
Moderaterna har länge dragits med trovärdighetsproblem. Många väljare har inte vågat lita på att partiet hade vilja eller förmåga att driva igenom de reformer som föreslagits egentligen sedan Anna Kinberg Batras tid som partiledare. Lejonparten av detta problem beror på före detta statsminister Fredrik Reinfeldt, vars ökända tal “Öppna era hjärtan” fortfarande nämns jämt och ständigt på sociala medier, även om bland annat ungdomsförbundets tidvis rätt starka markerande mot Sverigedemokraterna sannolikt också lagt sten på börda gällande partiets trovärdighet.
Nu har M fått visa att de menar allvar. Genom Tidöavtalet har partiet förbundit sig att driva igenom en rad ambitiösa reformer, och arbetet har redan dragits i gång. Häromdagen presenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) en rad förslag på satsningar inom rättspolitiken som kommer genomföras eller börja utredas. Det verkar med andra ord inte som att regeringen drar fötterna efter sig när det kommer till att också införliva den tuffa politik som de gick till val på.
Det är även möjligt att Moderaterna belönas för regeringens stabilitet. Det var nog många som var oroliga att Liberalerna skulle bli alltför krångliga för att ro det ända in i mål, ungefär som såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet och kanske särskilt Miljöpartiet varit en nagel i ögat på Socialdemokraterna de senaste åtta åren. Till skillnad från de föregående regeringarna verkar denna relativt välsmord, där samtliga partier faktiskt verkar vilja ingå. Ett stabilt intryck är i sig förtroendeingivande.
Ett annat parti som tycks ha tjänat på att ge ett stabilt intryck är just Socialdemokraterna. Magdalena Andersson har sedan hon blivit oppositionsledare varvat ned tonläget från valrörelsen avsevärt, i stark kontrast till resterande opposition. Hon verkar vara redo att om inte stödja så åtminstone acceptera väsentliga delar av Tidöavtalet, vilket även socialdemokratiska väljare tycks uppskatta, och har inte tagit symbolpolitiska strider för att markera sitt avstånd. Därför når partiet hela 32,2 procent av väljarstödet i Novus undersökning.
Samtliga förändringar i undersökningen är små och inom felmarginalen. Betydelsen ska därför inte överskattas. Men särskilt för Moderaternas del är denna undersökning en viktig vinst, eftersom positionen som andra största parti nästan är att ses som en del av partiets själ och identitet. Om dessa siffror skulle vara början på en ny trend i opinionen så finns det dessutom svart på vitt: M tjänar på att modigt driva på för sin egen politik, även när motvinden är som starkast.