Därför är det bra med covid-test för Kinaresenärer

De drastiska smittskyddsåtgärder som Kina tidigt införde när covidsmittan slog till har nu visat sig ge motsatt effekt. Smittan sprids i landet samtidigt som restriktionerna tagits bort – vilket oroar runt om i Europa. Det är därmed ett klokt beslut att införa tillfälliga krav på ett negativt covid-test för resenärer från Kina.

"Den spridning av viruset som resten av världen upplevde för två år sedan ses nu i Kina", skriver ledarskribenten. "Att EU nu rekommenderar en gemensam hållning vad gäller test av resenärer ska ses ur ett smittskyddsperspektiv och inte ur en politisk synvinkel."

"Den spridning av viruset som resten av världen upplevde för två år sedan ses nu i Kina", skriver ledarskribenten. "Att EU nu rekommenderar en gemensam hållning vad gäller test av resenärer ska ses ur ett smittskyddsperspektiv och inte ur en politisk synvinkel."

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-01-07 05:02
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Kinas nollvision har förhindrat den naturliga immunitet som kan uppkomma mot sjukdomar när dessa sprids i samhället. Det har krävts drakoniska åtgärder med masstester, obligatorisk karantän och nedstängningar av hela samhällen för att försöka upprätthålla nollvisionen – vilket i sin tur har lett till stora protester i samhället. I november spred sig massdemonstrationer från Shanghai till Peking, Chegdum, Guangzhou och Wuhan rapporterade CNN (28/11-22).

Den 7 december beslutade Peking att lyfta dessa restriktioner. Sträckan från repressiva restriktioner och så kallade lock-downs till närmast total frihet har uppenbarligen varit för kort eftersom rapporter gör gällande att smittspridningen nu är större än någonsin. Den spridning av viruset som resten av världen upplevde för två år sedan ses nu i Kina. 

Transparens saknas vad gäller siffror, men Financial Times rapporterar att 250 miljoner kineser smittades av viruset under de första 20 dagarna efter restriktionerna lyfts (25/12-22). Det är alltså inte en avsaknad av spridning av viruset som gör att Kina nu öppnar upp och börjar utfärda pass till sina medborgare igen. 

Kinesiska myndigheter upphäver kravet på karantän vid inresa till Kina från den 8 januari. Resenärer från Sverige måste kunna uppvisa ett negativt covidtest.

När nu det kinesiska nyåret står för dörren då många kinesiska medborgare traditionellt vill resa utomlands, är det en än större risk för smittspridning till Europa och resten av världen. Italien var först ut att kräva negativa covid-tester av resenärer från Kina och rapporterar att på de två första flygen till Milano var 38 respektive 53 procent av passagerarna smittade med covid, skriver Sky News (29/12-22). Att EU nu rekommenderar en gemensam hållning vad gäller test av resenärer ska ses ur ett smittskyddsperspektiv och inte ur en politisk synvinkel. Det finns inget att vinna på att Kina har en hälsokris eller hamnar i en ekonomisk kris.

Regeringen aviserar att beslutet kommer att gälla från den 7 januari och kommer alltså att vara i kraft när nästa flyg inkommer från Kina. Förhoppningen är att fördröja introduktion av eventuella nya virusvarianter och att minska belastningen på sjukvården (SvD 5/1).

Europa behöver kinesiska turister, och att kräva ett negativt test vid inresa är inte en drakonisk åtgärd – utan helt enkelt samma åtgärd som Kina kräver av europeiska resenärer när de anländer i Kina.

Det här är ett område där EU:s gemensamma krafter kan kanaliseras till en relevant åtgärd. En gemensam risk för okontrollerad smittspridning leder till ett gemensamt skydd vid gränserna in till EU – så som EU är tänkt fungera.