VIK:s klubbchef Magnus Nilsson vill ha en saklig diskussion om en ny ishall (VT 3/2). Det är gott. Låt oss ta en sådan. Klubben för fram att VIK har ett sämre intäktsläge än andra elitklubbar på grund av antalet sittplatser. Och att hallen är sliten och börjar bli trång avseende istid för alla planerade verksamheter. Det synes inte finnas skäl att invända mot dessa påståenden. Men därav följer inte att skattebetalarna ska stå för elitlagets kostnader.
Klubbchefen anför ett resonemang om att alla - publiken, näringslivet och inte minst kommunen - måste ställa upp för elithockeyn. Det låter som en god vision för klubben. Men samhället ansvarar inte för klubbens resultat, vare sig i serietabellen eller i bokslutet.
Lagets framgångar kan förvisso vara till glädje för många. Men ett elitlag och dess supportrar finns framför allt till för varandra. Kommunen drar inte någon nämnvärd ekonomisk nytta av ett elitserielag. Att motsatsen ofta hävdas, genom svepande argument om ett stort reklamvärde som "är svårt att värdera i pengar", gör det inte sant.
"Alla pratar hockey nu", menar klubbchefen. Om det vore sant så borde det inte vara svårt för VIK att slå mynt av detta på ett affärsmässigt vis. Och mot betalning erbjuda mervärden till de som är intresserade. Men istället återkommer de regelbundet med krav på mer pengar från kommunen.
Ett återkommande argument är att pengar från kommunen behövs för att kunna "konkurrera på lika villkor" med andra klubbar. Det är ett resonemang som antyder fri konkurrens men syftar till motsatsen. Konkurrerar gör man med en prisvärd produkt eller tjänst. Men konkurrensen på denna marknad består främst i hur mycket skattepengar elitlagen lyckas pungslå hemkommunerna på. Det är inte en tävling som Västerviks kommun bör delta i.
VIK synes ha vissa identitetsproblem och ha svårt att bestämma sig för om de vill driva en ideell eller affärsmässig verksamhet. A-laget är idag bolagiserat. Det innebär att de pengar som elitsatsningen idag belastar skattebetalarna i praktiken går till ett företag.
Vilket annat företag går till kommunen och ber om pengar för att kunna växa och för att få en hållbar ekonomi? Dessutom med en moralisk indignation om pengarna skulle utebli eller dröja. Och vad händer om laget en dag åker ut ur serien? Tar de konsekvenserna av det ekonomiska bortfallet, eller går de till kommunen med ytterligare krav på mer pengar för att undvika konkurs?
Som företag har man flera alternativ. Antingen att söka icke skattefinansierade medel från sponsorer, privata investorer eller banken. Eller så växer man i takt med sina intäkter. Som ideell förening kan man söka skattepengar för sin verksamhet. Då får man lov att spela enligt samma regler som resten av föreningslivet. Och acceptera att pengarna inte är obegränsade och att politiska prioriteringar alltid behöver göras.
En framtida ny ishall eller multihall kan diskuteras. Låt oss då sortera ut de argument som inte är hållbara i ett tidigt stadium.