Coronapandemin tar inte semester

När sommarvärmen har anlänt, semestrar har dragit igång och reserestriktionerna har hävts kan det kännas som att coronapandemin är över.

Ledare2020-06-25 04:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Men smittan är fortfarande kvar och just känslan att vi nog kan slappna av riskerar att utlösa nya smittvågor. 

Att statsepidemiolog Anders Tegnell häromdagen (24/6) stod värd för Sommar i P1 kan lätt betraktas som en slutpunkt för pandemin. Traditionellt brukar ju värdarna titta tillbaka på sina liv och verk. 

Men att vi enligt Folkhälsomyndigheten befinner oss på en platå i smittspridningen innebär inget annat än att människor ännu smittas och dör. Det sker bara i ungefär samma omfattning varje vecka. Än värre, så kvarstår risken för nya större utbrott.

Nya smittvågor behöver heller inte vara begränsade till större städer. Något som visade sig under Spanska sjukans härjningar för exakt hundra år sedan. 

Medicinalverket förklarade pandemin, som då hade gått i två vågor i Sverige, vara över sommaren 1919. Men en tredje våg bröt ut under den följande vintern och drabbade framför allt norra Sverige. Särskilt hårt slog då Spanska sjukan i glesbygd, till exempel Arjeplog och Arvidsjour, där sjukvården var illa utbyggd. 

Tyvärr finns tecken på att vi i dag begår samma misstag att inte vara ordentligt förberedda.

I Gällivare utbröt under förra veckan vad kommunen bedömde som ”okontrollerad och samhällsfarlig spridning av covid-19”. Det skedde i samband med ett reparationsstopp i LKAB:s gruva som krävde att 800 anställda tillfälligt vistades på orten. Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt berodde smittspridningen i huvudsak på att folk släppt garden och inte följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer i lika hög grad som tidigare (Expressen TV, 23/6).

Samtidigt förvärrades situationen av att sjukvården överbelastades och inte hade rum till alla patienter. Som följd av utbrottet har Gällivare kommun utökad budgeten för inköp av skyddsutrustning.

Även i Östergötland har slappare efterlevnad lett till ny smitta. Motala var först ut i landet med studentfirande, vilket två veckor senare har resulterat i att fler unga har drabbats. Regionens sjukvårdsledare, Rickard Lundin, bedömer att också fint väder och lättare reserestriktioner bidragit till spridningen (SVT Öst, 17/6).

Region Gotland oroar sig för att sjukvården inte kommer kunna ha tillräcklig bemanning vid ett större utbrott, särskilt som besök nu är tillåtet för turister (SvD, 12/6). Något som redan har drabbat Jönköping där länssjukhuset tvingades stänga IVA-platser på grund av personalbrist. Nu tvingas patienter skickas med helikopter till andra län för behandling (Jönköpings-Posten, 24/6).

Sommarens största fara ligger i att underskatta smittrisken. Det är vårt gemensamma ansvar att förhindra nya utbrott. Privatpersoner bör upprätthålla social distansering trots den lockande solen. Kommuner och regioner måste se till att sjukvården står väl förberedd med personal och utrustning. Viruset tar inte semester för att vi gör det, faktum är att det kan vara tvärtom.